Kolumbija obećala Gvaidu odlučnu podršku

Više tona pomoći u hrani i ljekovima, poslate iz SAD, nalazi se u kolumbijskom gradu Kukuta od 7. februara. Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odbija da prihvati pomoć, budući da je smatra izgovorom za pripremu američke vojne intervencije
458 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Duke, Foto: Reuters
Ivan Duke, Foto: Reuters

Kolumbijski predsjednik Ivan Duke obećao je venecuelanskom opozicionom lideru Huanu Gvaidu, samoproglašenom predsjedniku države, da će ga "odlučno" podržati da bi humanitarna pomoć ušla u Venecuelu.

"Uz vas smo (...) Spremni smo da vam na odlučan način pomognemo da bi humanitarna pomoć stigla u Venecuelu", rekao je Duke Gvaidu tokom kratke videokonferencije koja je juče direktno prenošena na Instagramu.

Više tona pomoći u hrani i ljekovima, poslate iz SAD, nalazi se u kolumbijskom gradu Kukuta od 7. februara.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odbija da prihvati pomoć, budući da je smatra izgovorom za pripremu američke vojne intervencije.

Gvaido, predsjednik parlamenta Venecuele, iznio je uvjeravanja da će pomoć ući u njegovu zemlju 23. februara "ma šta se desilo".

"Bez pomoći, danas će više od 300.000 ljudi biti osuđeno na smrt nezapamćenom humanitarnom krizom. Borimo se bez prestanka da ta pomoć pređe granicu i ublaži bol i agoniju naše braće", rekao je Gvaido.

On je takođe pozvao vojsku da napusti Madura.

Duke je obećao i prisustvo na humanitarnom koncertu u Kukuti koji je 22. februara organizovao britanski milijarder Ričard Brenson.

Kolumbijski lider je Gvaidu ponudio i "logističku" podršku.

Maduro je kasnije juče pomoć iz SAD nazvao "mrvicama trule hrane".

Bonus video: