Davutoglu: Netanjahu isti kao napadači u Parizu

Davutoglu je kazao da je izraelsko bombardovanje Gaze 2010. kada je napadnut turski humanitarni konvoj, u kom je ubijeno 10 Turaka, na istom nivou sa napadima u Parizu
6 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 15:32h

Turski premijer Ahmet Davutoglu uporedio je izraelskog kolegu Benjaminom Netanjahuom sa islamističkim militantima koji su ubili ukupno 17 ljudi u Parizu prošle nedjelje, kazavši da su počinili zločine protiv čovječnosti.

Davutoglu je kazao da je izraelsko bombardovanje Gaze 2010. kada je napadnut turski humanitarni konvoj, u kom je ubijeno 10 Turaka, na istom nivou sa napadima u Parizu, prenosi Reuters.

Ovim komentarima je nastavljen rat riječima između bivših saveznika. Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman je nazvao turskog predsjednika Redžepa Erdogan "antisemitskim siledžijom", nakon što je Erdogan kritikovao to što je Netanjahu bio na Maršu solidarnosti.

Erdoganov portparol je prije toga kazao da je islamofobično i neprihvatljivo da Netanjahu povezuje masakr u Parizu sa islamom.

Turska je osudila napade u Parizu, ali i upozorila na narastajući islamofobiju u Evropi. Davutoglu je prisustvovao Maršu solidarnosti.

"Isto kao što je masakr u Parizu, koji su počinili teroristi, zločin protiv čovječnosti, tako je i Vlada na čijem čelu je Netanjahu ubija djecu koja se igraju na plaži dok bombarduje Gazu, uništava na hiljade domova... i koja je izvela masakr naših državljana u međunarodnim voda, počinila zločine protiv čovječnosti", naveo je Davutoglu.

Bonus video: