Sumnja u povezanost Al Kaide s napadom na Šarli ebdo

"AQAP nije baš naredila napad, ali je znala nešto o Kuašima i mogla bi pokušati da preuzme zasluge", rekao je Fišman
2 komentar(a)
AQAP, Foto: Reuters
AQAP, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 13:05h

Ogranak Al Kaide u Jemenu preuzeo je odgovornost za napad na redakciju Šarli ebdoa, ali američki stručnjaci sumnjaju da li je zaista ta teroristička organizacija organizovala napad.

Američka obavještajna služba zaključila je da je autentičan snimak izjave kojom je Al Kaida u Jemenu preuzela odgovornost, ali neki zvaničnici i stučnjaci sugerišu da je to samo pokušaj te grupe da osnaži svoj položaj i dospje u središte pažnje medija koji su usredsređeni na Islamsku državu, piše danas Vašington post.

U juče objavljenom video-snimuku vođa Al Kaide u Jemenu (AQAP) Nasr al-Ansi rekao je da je ta organizacija izabrala metu, planirala i finansirala operaciju, a da je napad koji su na redakciju Šarli ebdoa izvela braća Said i Šerif Kuaši, naredio upravo čelnik cijele Al Kaide, Ajman al-Zavahiri.

Ansi je pohvalio i napad "brata" Amedija Kulibalija koji je ubio jednu policijaku i taoce u jevrejskoj, košer prodavnici. On, međutim, nije preuzeo odgovornost i za njegov napad pošto je taj ekstremista rekao da je sljedbenik Islamske države, terorističke organizacije iznikle iz Al Kaide, s kojom je potom ona ušla u sukob i oštar rivalitet.

Brajan Fišman iz Centra za borbu protiv terorizma na vojnoj akademiji Vest point rekao je da sumnja da je napad na Šarli ebdo planirala Al Kaida u Jemenu.

"Svakako se ne uklapa u taktička obilježja AQAP-a koja je veoma kreativna u upotrebi malih eksploziva", rekao je Fišman.

On je rekao da pretpostavlja da je Al Kaida u Jemenu oprezno primila Saida Kuašija u strahu od inflitracije špijuna i da su ga kratko obučavali, usmjerili ga i poslali nazad, u Francusku.

"AQAP nije baš naredila napad, ali je znala nešto o Kuašima i mogla bi pokušati da preuzme zasluge", rekao je Fišman.

Direktor Centra za bezbjednosne studije na Univerzitetu Džordžataun, Brus Hofman rekao je da je AQAP sve "očajnija" pošto je Islamska država preuzela udarno mjesto u zapadnim medijima kao najveća teroristička prijetnja.

Njujork tajms (The New York Times) navodi da je član Al Kaide u Jemenu za taj list rekao da je vremenska bliskost dva napada u Francuskoj prošle nedjelje posljedica prijateljstva Kulibalija i braće Kuaši, a ne zajedničkog planiranja Al Kaide i Islamske države.

Napad na Šarli ebdo je izveden u skladu s evolucijom taktike i logistike Al Kaide koja zbog povećanog nadzora zapadnih službi obučava pojedince, ali detalje napada prepušta njima, pošto se više ne bavi "mikormenadžmentom", navodi njujorški list.