Lideri lažno predvodili pariski marš, mnogi ni to nisu zaslužili

Većina fotografija sa marša prikazivala svjetske lidere u prvom redu, koji se drže za ruke, stvarajući iluziju da se iza njih nalaze stotine hiljada ljudi
82 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2015. 15:16h

Marš solidarnosti održan u nedjelju u Parizu je okupio ogroman broj ljudi koji su marširali u počast žrtava u Parizu. Okupili se svjetski lideri da "predvode" marš, ali ne samo što to nisu stvarno i uradili, već mnogi nisu ni zaslužili tu priliku.

Većina fotografija sa marša prikazivala svjetske lidere u prvom redu, koji se drže za ruke, stvarajući iluziju da se iza njih nalaze stotine hiljada ljudi.

Međutim, snimci francuske televizije pokazuju da svjetske lidere prate samo desetine drugih zvaničnika i ekselencija, pa onda veliki broj snaga bezbjednosti koji su ih odvajali od ostalih učesnika marša.

To navodi na pitanje da li su faktički lideri uopšte bili dio marša, jer su se fotografisali na praznoj, zaštićenoj ulici. Mnogi su jednostavno komentarisali da se radi o pseudo-solidarnosti, ali da neiskrenost svjetskih lidera ne umanjuje iskrenu šetnju miliona koji su marširali za Šarlija.

U šetnji i borci protiv slobode medija

Mediji su primijetili i da se devet zemalja koje su imale predstavnike na maršu, nalazi u posljednjoj trećini na Svjetskom indeksu slobode medija. Crna Gora se nalazi na 114. mjestu od 180 rangiranih zemalja.

Mnogi predstavnici država koje su visoko na listi, nisu imali lični angažman kojim se mogu pohvaliti kad je u pitanju slobode medija. Dejvid Kameron je 2013. godine prijetio novinama sudskim procesima ako objave informacije koje je otkrio Edvard Snouden. Kada je Gardijan ipak to objavio, urednici su natjerani da unište hard diskove sa podacima.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prema izvještaju Reportera bez granica, slobodu medija "branio" prijetnjama i hapšenjima koji su sprovodile odbrambene snage Izraela. Tursku je predstavljao premijer Ahmet Davutoglu čija je zemlja uhapsila najviše novinara tokom 2012. i 2013. godine, da bi prošle godine Kina preuzela palicu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas nije dobro podnio šalu da izgleda kao lik iz popularne TV serije, koju je na Facebooku postavio Mamdu Hamamreh, zbog čega je završio u zatvoru. Jordan je prošle godine na 15 godina osudio Mudara Zahana jer je javno kritikovao državu, a ponosno je šetao jordanski kralj Abdulah.

Na spisku lidera i predstavnika zemalja koji se nisu proslavili odnosom prema medijima su i predsjednik Malija Ibrahim Keita, katarski šeik Mohamed bin Hamad bin Kalifa Al Tani, irski premijer Enda Keni, poljska premijerka Eva Kopač, grčki premijer Antonis Samaras, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov... Kritike je dobio i Barak Obama i čitava SAD administracija koja se nije pojavila...

CNN kritikuje dvostruke standarde

Američka TV mreža CNN izvještava o aktivisti iz Saudijske Arabije koji je bičevan javno zbog toga što je uvrijedio islamsku religiju.

Bičevanje se desilo svega par dana nakon što su u Saudijskoj Arabiji osudili napade na list Šarli Ebdo.

Brojni komentatori su postavili pitanje da li bi SAD trebalo da žustrije reaguju na slična dešavanja, pa CNN postavlja pitanje da li se radi o dvostrukim standardima.

Galerija

Bonus video: