Al Kaida preuzela odgovornost za napad na "Šarli ebdo"

Ansi, glavni ideolog AQAP, kazao je da je napad na Šarli ebdo izvršen po naređenju glavnog vođe Al Kaide, Ajmana al-Zavahirija
6 komentar(a)
Šarli Ebdo, Foto: Beta/AP
Šarli Ebdo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2015. 13:32h

Ogranak Al Kaide u Jemenu preuzeo je odgovornost za napad u Parizu, kao čim osvete za vrijeđanje proroka Muhameda, navodi se u video poruci, prenosi Rojters.

“Što se tiče blagoslovene Bitke u Parizu, mi, Organizacija Al Kaide na Arapskom poluostrvu, preuzimamo odgovornost za ovu operaciju kao osvetu za božjeg poslanika”, kažae Naser bin Ali an Ansi iz jemenskog ogranka Al Kaide (AQAP) na snimku.

Ansi, glavni ideolog AQAP, kazao je da je vođstvo organizacije “izabralo metu, iznijelo plan (napada) i finansiralo operaciju”.

On je dodao da je napad na Šarli ebdo izvršen po naređenju glavnog vođe Al Kaide, Ajmana al-Zavahirija.

"Francuska pripada društvu Satane. Pogledajte zločine u centralnoj Africi. To je Francuska, koja dijeli odgovornost sa SAD. To je Francuska koja je vršila zločine u Maliju i Islamskom Magrebu. To je Francuska koja podržava uništenje muslimana u Africi u ime etničkog čišćenja ", rekao je Al Ansi.

On je pozvao mlade muslimane da "ustanu" i ocijenio da su napadi u Parizu "tačka preokreta u istoriji sukoba".

"Regrutovani heroji su reagovali", rekao je Anasi u 11-minutnom videu, objavljenom na internetu.

On je mislio na braću Kuaši, jedan od kojih je neposredno poslije napada na pariski satirični nedjeljnik izjavio da pripada ogranku Al Kaide na Arapskom poluostrvu.

Braća Said i Šerif Kuaši su 7. januara ubili 12 ljudi u napadu na redakciju "Šarli ebdoa", uključujući petoricu karikaturista i tri člana redakcije. Oni su ubijeni nekoliko dana kasnije u akciji policije.

Oni su posle napada vikali da su "osvetili proroka Muhameda".

Po njegovim rečima operacija je "predstavljala veliko zadovoljstvo za muslimane" i šalje "jaku poruku za one koji se usuđuju da napadnu ono što je muslimanima sveto".

On je pozvao zapadnjake da "prestanu svoje napade u ime lažne slobode".

Al Anasi je takođe odao priznanje Amediju Kulibaliju, vinovniku napada u petak na jevrejsku radnju u Parizu kada je ubijeno četiri Jevreja.

"Božji je dar da se operacija (protiv Šarli ebdoa) podudarila sa njegovom", rekao je on. List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bijes i održavanje protesta. Redakcija francuskog lista je zbog prijetnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

Bonus video: