Snižen kreditni rejting Venecuele

Moody’s je i pored sniženja rejtinga, povisio prognozu rejtinga Venecuele na stabilni sa negativnog, objasnivši to time da čak i pri oštrom padu cijena nafte, gubici vlasnika venecuelanskih obveznica će biti na nivou, koji odgovara nivou rejtinga od ne manjeg od Caa3
0 komentar(a)
Mudis, Foto: Reuters
Mudis, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2015. 09:13h

Međunarodna bonitetna kuća Moody’s snizila je kreditni rejting Venecuele za dva stepena, na Caa3 sa Caa1, sa stabilnom prognozom.

Razlog sniženja rejtinga je, kako su kazali iz Moody’sa, povećan rizik defolta zbog pada cijene nafte.

Sadašnji pad cijena nafte povećao je pritisak na platni bilans i rezerve Venecuele. Prosječna cijena venecuelanske nafte, koja je obično malo jeftinija od „brenta“, pala je u decembru na 54,03 USD za barel, sa prosječne cijene od 88,42 USD tokom cijele prošle godine, prenosi Capital.ba.

Prema prognozi Moody’sa, kao posljedica takvog pada cijene nafte, deficit tekućeg računa Venecuele će u ovoj godini biti na nivou od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Takav deficit tekućeg računa Venecuela nije imala od 1998. godine.

Pored toga, kao još jedan razlog za sniženje rejtinga zemlje, Moody’s navodi činjenicu da će u slučaju neplaćanja, vlasnici dužničkih obaveza Venecuele izgubiti oko 50 odsto svojih investicija.

Moody’s je i pored sniženja rejtinga, povisio prognozu rejtinga Venecuele na stabilni sa negativnog, objasnivši to time da čak i pri oštrom padu cijena nafte, gubici vlasnika venecuelanskih obveznica će biti na nivou, koji odgovara nivou rejtinga od ne manjeg od Caa3.

Bonus video: