Stigao u Šri Lanku: Papa pozvao na poštovanje ljudskih prava

"Proces iscjeljenja zahtjeva i potragu za istinom", rekao je papa na aerodromu u Kolombu po dolasku u Šri Lanku koja se s teškoćom oporavlja od sukoba između vojske i tamilskih pobunjenika, okončanog 2009.
0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2015. 07:45h

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo pozvao je danas, po dolasku u Kolombo, na poštovanje ljudskih prava u Šri Lanki, zemlji razorenoj decenijskim građanskim ratom.

"Proces iscjeljenja zahtjeva i potragu za istinom", rekao je papa na aerodromu u Kolombu po dolasku u Šri Lanku koja se s teškoćom oporavlja od sukoba između vojske i tamilskih pobunjenika, okončanog 2009. godine.

"Svi članovi društva treba zajedno da rade, jer svako treba da ima pravo glasa. Svako mora da bude slobodan u izražavanju svoje brige, potrebe, želje i straha", rekao je papa.

Franjo je dodao da obnova zemlje podrazumijeva i poštovanje ljudskih prava, koje je osjetljivo pitanje u Šri Lanki jer su lideri te zemlje do sada odbijali da sarađuju sa istražiteljima UN o navodno počinjenim ratnim zločinima nad civilima na kraju konflikta.

"Pomirenje ne podrazumijeva samo pružanje materijalne podrške, već promovisanje ljudskog dostojanstva, poštovanje ljudskih prava i punu integraciju svih članova društva", poručio je papa.

Poglavara Rimokatoličke crkve na aerodromu je dočekao novi predsjednik Majtripala Sirizena, koji je nedavno stupio na dužnost i obećao nezavisnu istragu o ratnim zločinama.

Papa boravi u Šri Lanki do četvrtka poslije čega putuje u Manilu.

Bonus video: