Pakistan pogubio sedam zatvorenika zbog napada na školu

Pakistan je u decembru ukinuo moratorijum na smrtnu kaznu u slučajevima terorizma poslije talibanskog napada na školu u Pešavaru gdje je ubijeno 150 ljudi, uključujući 134 učenika
0 komentar(a)
Pakistan, napad talibana, Foto: Reuters
Pakistan, napad talibana, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2015. 08:12h

Pakistanske vlasti pogubile su danas sedam osuđenika na smrt, čime se broj pogubljenih popeo na 16 od polovine decembra kada je ponovo uvedena smrtna kazna poslije talibanskog napada na jednu školu u Pešavaru.

Te nove egzekucije dolaze u trenutku posjete američkog državnog sekretara Džona Kerija Islamabadu u cilju jačanja bezbjednosne saradnje između SAD i Pakistana.

Pakistan je u decembru ukinuo moratorijum na smrtnu kaznu na snazi od 2008. godine, samo u slučajevima terorizma poslije talibanskog napada na školu u Pešavaru gdje je ubijeno 150 ljudi, uključujući 134 učenika.

Vlasti u Islamabadu su odmah poslije napada pogubile devet osoba.

Prema navodima organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel, više od 8.000 osuđenika na smrt se nalazi u pakistanskim zatvorima. Vlasti su navele da predviđaju 500 pogubljenja optuženih za terorizam.

Nastavak primjene smrtne kazne naišao je na kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava kao i Evropske unije, prvog trgovinskog partnera Pakistana, koje smatraju da "smrtna kazna nije efikasno sredstvo u borbi protiv terorizma".

Djeca i osoblje vratili su se juče u školu u Pešavaru, napadnutu početkom decembra.

Bonus video: