Keri u Pakistanu: Borba protiv ekstremista nije još završena

"Operacija nije još završena, ali su njeni dosadašnji rezultati značajni. Pakistanski vojnici i njihovi komandanti zaslužuju veliko priznanje", istakao je Keri
1 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2015. 08:41h

Američki državni sekretar Džon Keri najavio je danas u Islamabadu da će SAD pojačati saradnju sa Pakistanom u oblasti bezbjednosti.

On je upozorio da borba protiv ekstremista nije još završena.

"Naglasio sam da su Sjedinjene Države posvećene produbljivanju naše bezbjednosne saradnje sa Pakistanom kako bi se eliminisale prijetnje u pograničnim zonama i na drugim mjestima", rekao je Keri na zajedničkoj pres konferenciji sa pakistanskim savjetnikom za bezbjednost Sartadžom Azizom, prenosi B92.

Keri se osvrnuo na jedan od najtežih terorističkih napada u zemlji koji su prošlog mjeseca izveli talibani, upadom u vojnu školu u Pešavaru. Talibani su tokom masakra, u kome su nasumično pucali po đacima i zaposlenima, ubili 150 osoba, od čega najviše djece.

"Tragedija od 16. decembra je pravi podsjetnik na postojanje ozbiljnog rizika koji omogućava ekstremistima da pronađu prostor i da budu u stanju da komanduju tim prostorom i djeluju u okviru njega", rekao je on.

Keri je ocijenio da militantne grupe poput pakistanskih i avganistanskih talibana - mreža Hakani i Laškar-e-taiba i dalje predstavljaju prijetnju ne samo za Pakistan i njegove susjede, već i za SAD i svijet.

"Svi imamo odgovornost da obezbijedimo da ovi ekstremisti više nemaju utočište u Pakistanu ili bilo gdje drugo", rekao je visoki američki zvaničnik, a prenose agencije.

Škola je juče počela sa radom, a Keri je podsjetio da će taj napad ostati kod pakistanskog naroda kao svojevrsno zavještanje da istraju u borbi protiv ekstremista.

Pakistanski zvaničnici su ranije najavili da Keri namjerava da posjeti Pešavar kako bi pružio podršku tamošnjem stanovništvu, ali Stejt department nije i zvanično potvrdio posjetu gradu koji se već duže vrijeme nalazi na meti napada islamista.

Keri je pohvalio napore pakistanske vlade u borbi protiv ekstremista, ali je upozorio da "posao još nije gotov".

"Težak je zadatak da se ne napravi nijedna greška, posao nije još gotov", naveo je on.

Keri je pohvalio operacije pakistanske vojske protiv ekstremista na sjeverozapadu zemlje, ističući da su postignuti "značajni" rezultati.

"Operacija nije još završena, ali su njeni dosadašnji rezultati značajni. Pakistanski vojnici i njihovi komandanti zaslužuju veliko priznanje", istakao je on.

Pakistan je pokrenuo opsežnu ofanzivu u regionu Sjeverni Vaziristan u junu prošle godine, a na samoj operaciji je insistirao Vašington jer vjeruje da je ta oblast postala utočište za militantne grupe koje odatle kreću u napade na pakistanskoj teritoriji i susjednom Avganistanu.

Keri je najavio da će toj oblasti biti upućena pomoć SAD od 250 miliona dolara, ali i drugim plemenskim oblastima koje je stanovništvo moralo da napusti usljed napada ekstremista.

Keri je tokom posjete Pakistanu juče u Islamabadu razgovarao i sa premijerom Navazom Šarifom.

Keri pozvao Pakistan i Indiju na dijalog

Keri je pozvao danas Indiju i Pakistan da dijalogom pokušaju da poprave odnose, dodajući da je Vašington zabrinut zbog nedavnog nasilja na spornoj granici dveju država.

Aziz je optužio Indiju da želi da razgovara samo pod svojim uslovima i pozvao SAD da utiču na Nju Delhi da sarađuje s Islamabadom na ostvarenju regionalnog mira i ekonomskog napretka.

Pakistan i Indija su vodili dva rata zbog regiona Kašmir, koji je izvor tenzija još od sticanja nezavisnosti obje zemlje 1947. godine.

U podijeljenom Kašmiru i poslije pristajanja Pakistana i Indije na prekid vatre 2003. godine uobičajeni su manji okršaji.

Tenzije su porasle krajem decembra i početkom januara, kada su se dvije države međusobno optuživale da su pucale preko granice koja razdvaja dvije strane Kašmira.

U razmjeni vatre poginulo je više od 10 ljudi, a hiljade stanovnika indijskog dijela Kašmira je napustilo svoje domove.

Bonus video: