Bijela kuća priznala grešku: Trebalo je poslati nekog drugog na marš u Parizu

"Iznevjerili ste svijet", poručeno je s naslovne strane Njujork dejli njuza, koji je uz veliku fotografiju jučerašnjeg skupa objavio i likove četvorice najviših američkih zvaničnika - Obame, njegovog zamjenika Džoa Bajdena, državnog sekretara Džona Kerija i ministra pravde Erika Holdera
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2015. 20:16h

Bijela kuća je večeras saopštila da je pogriješila što nije poslala nijednog zvaničnika visokog ranga na antiteroristički marš solidarnosti koji je održan u Parizu.

Više od 40 svjetskih lidera prisustvovalo je juče maršu, čiji cilj je bio da se pokaže jedinstvo poslije terorističkih napada islamskih ekstremista, između ostalog i na redakciju pariskog satiričnog lista Šarli ebdo i jednu prodavnicu košer hrane, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Administraciju američkog predsjednika Baraka Obame na maršu je predstavljala ambasadorka SAD u Francuskoj Džejn Hartli.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da uprkos tome što SAD nisu poslale zvaničnika visokog ranga u Pariz, nema smnje o snažnoj povezanosti SAD i Francuske.

Ernest nije želio da obrazloži odluku SAD da na jučerašnji marš pošalje samo ambasadorku.

Neki američki mediji oštro su danas kritikovali Obamu što nije učestvovao na Maršu solidarnosti u Parizu.

"Iznevjerili ste svijet", poručeno je s naslovne strane Njujork dejli njuza, koji je uz veliku fotografiju jučerašnjeg skupa objavio i likove četvorice najviših američkih zvaničnika - Obame, njegovog zamjenika Džoa Bajdena, državnog sekretara Džona Kerija i ministra pravde Erika Holdera.

Ministar pravde Holder bio je u Parizu, ali nije se priključio svjetskim zvaničnicima u maršu, dok je Keri, koji se u prvom reagovanju na terorističke napade prošle nedjelje Francuzima obratio na njihovom jeziku, bio u ranije dogovorenoj posjeti Indiji.

Obama i Bajden nisu imali zvanične zakazane događaje za nedjelju, preneli su mediji.

"Obama i Amerika sramno su preskočili pariski marš protiv terorizma", "Izostanak sa skupa sramni promašaj", "Amerika izdala svoje vrijednosti neupućivanjem najviših predstavnika na skup jedinstva u Parizu", neke su od ocjena iz medija.

Bonus video: