Je li avion "Er Azije" eksplodirao prije pada?

Avion Er Azije, koji je saobraćao od indonežanskog grada Surabaje do Singapura srušio se 28. decembra na pola puta do odredišta
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2015. 13:13h

Istražitelj Bambang Suprijadi pretpostvlja da je u avionu kompanije "Er Azija" koji se srušio u Javansko more vjerovatno došlo do eksplozije prije udara u vodu.

"Moja analiza je zasnovana na pronađenoj olupini i drugim nalazima koji ukazuju da je u avionu došlo do eksplozije prije nego što je pao u vodu", naveo je danas Koordinator operacija indonežanske Nacionalne agencije za potragu i spasavanje Bambang Suprijadi u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim riječima, lijeva strana aviona se raspala što ukazuje da je došlo do promjene pritiska koja je rezultirala eksplozijom, prenijela je agencija Rojters.

Istovremeno, takvu teoriju je demantovao istražitelj Nacionalnog komiteta za bezbjednost transporta Santoso Sajogo koji tvrdi da nema dokaza koji bi podržao tezu da je avion "Er Azije" eksplodirao prije udara u vodu.

"Nema dokaza koji bi podržali takvu teoriju", rekao je Sajogo.

Jedna crna kutija izvučena, druga locirana

Indonežanski ronioci izvukli su na površinu jednu i locirali drugu crnu kutiju aviona "Er Azije" koji je pao u Javansko more sa 162 putnika i članova posade.

"Dio crne kutije koja sadrži parametre leta aviona jutros je izvučen na površinu", izjavio je direktor indonežanske agencije za potragu i spasavanje Bambang Soelistio.

On je dodao da je druga crna kutija i dalje "zaglavljena pod teškom olupinom" i da ronioci rade da njenom oslobađanju, prenijela je agencija AP.

Ronioci su sinoć lokalizovali crne kutije na oko 30 metara dubine Javanskog mora u delu olupine aviona, ali je nevrijeme usporilo nastavak potrage.

Dva instrumenta iz letjelice su od vitalnog značaja za otkrivanje šta se dogodilo na letu QZ8501 , koji je saobraćao od indonežanskog grada Surabaje do Singapura srušio se 28. decembra na pola puta do odredišta.

Nekoliko minuta prije nego što je izgubio kontakt sa zemaljskom kontrolom, pilot je rekao da se letjelica približava prijetećoj masi oblaka, ali mu je odbijen zahtjev da letjelicu podigne na veću visinu zbog gustog avionskog saobraćaja u to vrijeme.

Još nije pouzdano utvrđeno šta je dovelo do pada aviona u Javansko more, mada je loše vrijeme označeno kao važan faktor, prema izvještaju Indonežanske agencije za meteorologiju, klimu i geofiziku.

Galerija

Bonus video: