Oslobođeno 36 kubanskih zatvorenika: "Vratiće ih ako nastave sa opozicionim aktivizmom"

UNPACU ističe da je "kubanska komunisticka vlada upozorila gotovo sve oslobođene disidente da rizikuju vraćanje u zatvor ukoliko nastave svoje aktivnosti kao opozicioni aktivisti"
0 komentar(a)
Kuba, Foto: Reuters
Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2015. 13:41h

Iz zatvora na Kubi pušteno je 36 zatvorenika u posljednja dva dana u sklopu istorijskog dogovora Havane i Vašingtona, ali uz "rizik ponovnog vraćanje u zatvor ukoliko nastave sa svojim aktivnostima kao opozicioni aktivisti", saopštila je danas kubanska disidentska grupa.

Patriotska unija Kube (UNPACU ) saopštila je da je 29 njenih članova bilo među 36 oslobođenih zatvorenika i dodala da su gotovo svi pušteni na slobodu pod uslovom da se redovno javljaju vlastima, prenijela je agencija Rojters.

UNPACU ističe da je "kubanska komunisticka vlada upozorila gotovo sve oslobođene disidente da rizikuju vraćanje u zatvor ukoliko nastave svoje aktivnosti kao opozicioni aktivisti".

Većina oslobođenih u posljednja dva dana bili su optuženi za krivična djela kao što su opiranje hapšenju i prijetnje policijskim službenicima i bila im je izrečena kratka zatvorska kazna.

Zvanična Havana se obavezala da će osloboditi 53 zatvorenika kao značajni dio istorijskog dogovora o obnavljanju diplomatskih odnosa Havane i Vašingtona poslije više od 50 godina.

Bonus video: