Detektovani signali u Javanskom moru: Jesu li iz crne kutije aviona Er Azija?

Crna kutija sa podacima o letu obično je smještena u zadnjem dijelu aviona. Ona je napravljena tako da može ostati čitava u slučaju pada aviona i da bude otporna na vodu, a najmanje 30 dana emituje signale pomoću kojih se može locirati
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2015. 10:04h

Signali detektovani u Javanskom moru možda dolaze iz crne kutije srušenog aviona "Er Azije", kažu zvaničnici Indonezije, a komandat indonezijskih oružanih snaga, general Moeldoko, izjavio je za BBC da su tamo poslati ronioci koji treba da utvrde o čemu se radi.

Signali su uočeni blizu mjesta na kome je pronađen rep aviona, a zvaničnici kažu da se crna kutija mogla odvojiti od zadnjeg dijela letjelice.

Avion na letu QZ8501 iz Surabaje u Indoneziji za Singapur, nestao je sa radara 28. decembra sa 162 ljudi od kojih niko nije preživio.

"Dobili smo najnovije informacije sa terena da je lokator već detektovao signale. Držimo palčeve da se radi o crnoj kutiji. Ronici treba da potvrde. Na žalost, izgleda da se odvojila od repa. Ali ronioci treba da potvrde poziciju" izjavio je istražitelj Nacionalne agencije za bezbjednost saobraćaja Santoso Sajogo.

Crna kutija sa podacima o letu obično je smještena u zadnjem dijelu aviona. Ona je napravljena tako da može ostati čitava u slučaju pada aviona i da bude otporna na vodu, a najmanje 30 dana emituje signale pomoću kojih se može locirati.

Pronalaženje crnih kutija je prioritet spasilačkih timova zato što one sadrže ključne informacije o poslednjim trenucima prije rušenja aviona.

Uzrok ove avionske nesreće još nije poznat, ali se zna da je naišao na loše vremenske uslove i da je posada tražila promjenu putanje prije nego što je komunikacija prekinuta.

BBC javlja da je angažovan kran koji treba da izvuče rep aviona iz vode. Jučerašnji pokušaj nije uspio zbog snažnih vodenih struja i slabe vidljivosti.

Zadnji dio aviona je u srijedu uočila podmornica bez posade na dubini od oko 30 metara.

Nadležni kažu da je avion okrenut naopačke i da je djelimično zakopan oko 30 metara od mjesta na kome je ostvaren posljednji kontakt sa avionom kod obale Bornea.

General Moeldoko je rekao da je rep aviona polomljen, dok spasioci izvlače tijela iz olupine, ali operacija sporo napreduje zbog visokih talasa i olujnog vremena.

Do sada je izvučeno 46 tijela. Spasioci vjeruju da se najviše tijela nalazi u centralnom dijelu aviona koji još nije pronađen.

Galerija

Bonus video: