Rast svjetske ekonomije ubrzaće na 2,9 odsto

Vjetar u leđa rastu daće niže cijene nafte - pad cijene tog energenta od deset odsto, kako se navodi, rezultiraće sa 0,2 odstotna boda većim rastom na globalnom nivou
0 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2015. 10:51h

Rast svjetske ekonomije ubrzaće ove godine na 2,9 odsto, procjenjuje Economist Intelligence Unit (EIU).

Vjetar u leđa rastu daće niže cijene nafte - pad cijene tog energenta od deset odsto, kako se navodi, rezultiraće sa 0,2 odstotna boda većim rastom na globalnom nivou.

Dok će lokomotivu rasta najbogatijih država predvoditi SAD sa 3,3 odsto, Evropska unija, Japan i tržišta u nastajanju nastaviće da kaskaju, prenosi Jutarnji list.

Kineska ekonomija usporiće na sedam odsto u ovoj godini, a ne računajući Japan, Azija i Australija biće najbrže rastuća regija u svijetu, predviđa EIU.

Hrvatska se našla na ljestvici najlošijih ekonomija.

Ljestvicu predvodi Sijera Leone zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi sa minusom većim od četiri odsto, slijede Macau (zbog pada prihoda od kockanja), Rusija (zbog sankcija i niskih cijena nafte), Ekvatorijalna Gvineja, Venecuela, Ukrajina, Istočni Timor i Portoriko.

Dok zapadna Evropa raste prosječno 1,4 odsto, a istočna zajedno s Rusijom jedan odsto, balkanske 'perjanice' Srbija i Hrvatska su deveta i deseta zemlja u svijetu sa najvećim padom BDP-a, navodi Jutarnji.

Najveći rast imaće Papua Nova Gvineja od gotovo 15 odsto, Turkmenistan, Kongo, Laos, Obala Slonovače, Mozambik, Tanzanija, Šri Lanka i Kambodža.

Bonus video: