ZBOG PRIDRUŽIVANJA MKS-U

SAD: Predlog zakona o momentalnom ukidanju pomoći Palestincima

Administracija Baraka Obame objavila da preispituje godišnju pomoć od 440 miliona dolara Palestincima zbog odluke da se učlane u taj stalni svjetski tribunal za ratne zločine
0 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2015. 11:25h

Republikanski senator Rand Pol predložio je zakon kojim bi se odmah zaustavila pomoć SAD Palestincima, dok ne obustave pridruživanje Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), kako bi tužili Izrael za ratne zločine.

Nedavna odluka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da se učlani u sud u Hagu predstavlja veliku promjenu poltike i njegovih odnosa s Izraelom, od napetih u otvoreno neprijateljske.

Abas je bio pod jakim pritiskom kod kuće da preduzne oštriju akciju protiv Izraela nakon sedmonedeljnog rata između te zemlje i ekstremista u Gazi i napetosti oko vjerskog mjesta u Jerusalimu, svetog i za Jevreje i muslimane, kao i kraha mirovnih pregovora još u aprilu.

Prema već postojećem američkom zakonu svaki palestinski sudski slučaj protiv Izraela bi podstakao momentalno obustavljanje finansijske pomoći SAD. Na osnovu zakona, koji je sad predložio senator iz Kentakija, pomoć bi se ukinula odmah i mjera bi bila na snazi sve dok Palestinci ne zaustave svoja nastojanja da se učlane u sud.

Generalni sekretar Ban Ki-mun najavio je u utorak da će se država Palestina pridružiti MKS-u 1.aprila.

U ponedeljak je administracija Baraka Obame objavila da preispituje godišnju pomoć od 440 miliona dolara Palestincima zbog odluke da se učlane u taj stalni svjetski tribunal za ratne zločine.

"Mi šaljemo oko 400 miliona dolara Palestinskoj upravi. Sigurno je da grupe koje prijete Izraelu ne mogu biti saveznici SAD. Ja ću nastaviti da činim sve da osiguram da ovaj predsjednik i Kongres prestanu da se odnose prema neprijateljima Izraela kao prema američkim saveznicima, " rekao je Pol.

Izrael dobija tri milijarde dolara pomoći od SAD.

Preporučujemo za Vas