ZBOG VOJNIH VJEŽBI

Sjeverna Koreja ponovo prijeti

Od Južne Koreje se traži da otkaže zajedničke vježbe sa SAD koje se održavaju svake godine i predstavljaju izvor dugotrajnih trvenja na Korejskom poluostrvu
2 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.01.2015. 09:05h

Glavi vojni organ Sjeverne Koreje, Nacionalna komisija za odbranu (NDC), uputila je novo upozorenje SAD i Južnoj Koreji.

Razlog za upozorenje je "vođenje neprijateljske politike prema Pjongjangu", nakon što je Seul izveo niz pomorskih vježbi sa ispaljivanjem prave municije.

NDC je kritikovao američke sankcije uvedene Sjevernoj Koreji nakon što je Pjongjang, navodno, izveo napad na sajt "Soni pikčersa". On je upozorio da će odgovoriti silom na dalje provokacije.

"SAD nikada nisu doživjele gomilu metaka i granata na svojoj teritoriji. SAD treba da prekinu sa neprijateljskom politikom ako neće da dožive ratnu katastrofu", saopštio je NDC, prenijela je zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Predsjednik SAD Barak Obama je prošle nedelje autorizovao uvođenje novih sankcija za nekoliko sjevernokorejskih institucija i zvaničnika, poslije hakerskog napada na holivudski filmski studio.

FBI je uvjeren da Severna Koreja stoji iza tog napada, mada neki stručnjaci sumnjaju u ispravnost zaključaka koje je izveo FBI.

Hakeri su napali sajt "Soni pikčersa" krajem novembra i prijetili toj kompaniji zbog plana da za Božić počne prikazivanje komedije "Intervju" - zaplet filma je izmišljeni plan CIA da ubije sjevernokorejskog lidera, navodi AFP.

NDC u saopštenju takođe zahtjeva da Južna Koreja otkaže zajedničke vježbe sa SAD koje se održavaju svake godine i predstavljaju izvor dugotrajnih trvenja na Korejskom poluostrvu.

"Južnokorejske vlasti treba da budu jasne u pogledu toga da li žele dijalog ili sukob", naveo je NDC.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je objavilo da će vježbe biti sprovedene po planu.

Preporučujemo za Vas