Sirija se žali UN: Mekejn i Kušner ušli u zemlju bez viza

Ambasador Sirije u UN Bašar Džafari je, u pismu upućenom Savjetu bezbjednosti, naveo da zemlje moraju da "preduzmu neodložne mjere" protiv onih koji ulaze ilegalno u njegovu zemlju
2 komentar(a)
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2015. 11:47h

Sirija je uložila žalbu Ujedinjenim nacijama pošto su američki republikanski senator Džon Mekejn, bivši francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner i druge istaknute ličnosti ušle u zemlju bez viza.

Ambasador Sirije u UN Bašar Džafari je, u pismu upućenom Savjetu bezbjednosti, naveo da zemlje moraju da "preduzmu neodložne mjere" protiv onih koji ulaze ilegalno u njegovu zemlju.

U pismu se navode i posjete Siriji iz decembra prošle godine bivšeg američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta, kao i bivšeg kuvajtskog poslanika Valida al-Tabtabaija 2013. godine, prenijela je agencija AFP. Mekejn je iznenada posjetio Siriju u maju 2013. godine, gdje je ušao iz Turske, a tada se sastao sa pobunjenicima.

Džafari je naveo da se američki republikanski senator sastao sa liderima Al-Nusra Fronta, koju je Savjet bezbjednosti UN označio terorističkom organizacijom.

Kušener je posjetio kurdske oblasti na sjeveru Sirije u novembru prošle godine.

Prema navodima Džafarija, Galbrajt je doputovao u pratnji trojice američkih političara i vojnih zvaničnika, a da je bivši kuvajtski poslanik donio novac i oružje za pobunjenike i učestvovao u sukobima u septembru 2013. godine.

"Takve akcije predstavljaju kršenje sirijskog suvereniteta i rezolucija Savjeta bezbjednosti koje se odnose na Siriju," napisao je Džafari u pismu koje nosi datum 24. decembar.

Sirija je pozvala generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i Savjet bezbjednosti da "izvrše pritisak na te vlade i preduzmu neodložne mjere protiv građana koji su ilegalno ušli na sirijsku teritoriju.

Bonus video: