De Blazio kritikovao policajce koji su mu okrenuli leđa

Policajci u Njujorku oglušili su se prije dva dana o poziv da ne održe protest na sahrani svog poginulog kolege, namjerno okrenuvši leđa dok je gradonačelnik Njujorka odavao počast ubijenom policajcu
0 komentar(a)
Bil de Blazio, Foto: Reuters
Bil de Blazio, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2015. 10:23h

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio kritikovao je policajace koji su mu okrenuli leđa dok je na sahrani odavao počast ubijenom policajcu. De Blazio je naveo da takvo ponašanje pojedinih policajaca predstavlja nepoštovanje prema porodicama detektiva Vendijan Liua (32) i Rafaela Ramosa (40), koji su ubijeni 20. decembra.

"Ne mogu da razumijem zašto bi bilo ko uradio tako nešto u toj situaciji," rekao je De Blazio na konferenciji za novinare, dan nakon sahrane Liua.

I prošle nedjelje na sahrani Ramosa, policajci su okrenuli leđa gradonačelniku Njujorka. Njihov postupak osudio je i policijski komesar Bil Braton, rekavši da su se time osramotili, prenijela je agencija AFP. Policajci u Njujorku oglušili su se prije dva dana o poziv da ne održe protest na sahrani svog poginulog kolege, namjerno okrenuvši leđa dok je gradonačelnik Njujorka odavao počast ubijenom policajcu.

Okrenuli leđa tokom govora De Blazio

Uprkos pozivu komesara njujorške policije Bila Bretona da ne protestuju protiv gradonačelnika, na desetine policajaca u grupi od oko hiljadu okrenulo je leđa velikim ekranima preko kojih je prenošeno obraćanje gradonačelnika unutar kapele u Bruklinu.

Policajac Vendjijan Liu (32) ubijen je iz vatrenog oružja, 20. decembra, zajedno sa svojim partnerom Rafaelom Ramosom (40), dok su sjedeli u patrolnim kolima u Bruklinu. Ubistvo policajaca u po bijela dana šokiralo je najveći grad u Americi, a pripadnici snaga reda su se u gnjevu okrenuli protiv De Blasija zbog podrške koju je dao demonstrantima, u njihovim zahtjevima za reformu policije.

Protesti zbog ubistva afroamerikanaca, otkrili su raskol između De Blasija i njujorške policije, navela je francuska agencija.Njujorški policajci posebno su bili gnjevni zbog komentara gradonačelnika, da savjetuje svog sina, meleza, da bude posebno oprezan u blizini policije. U SAD se već duže vremena vodi žestoka debata o odnosu snaga bezbjednosti prema afroamerikancima, kao i o preterano agresivnim akcijama policije.

Bonus video: