Eksplozija naftovoda u Meksiku, najmanje 66 žrtava

Vlasti smatraju da se nesreća u blizini Meksiko sitija dogodila kada su lopovi pokušali da ukradu gorivo i pritom probili cije
488 pregleda 0 komentar(a)
Curenje nafte na naftovodu privuklo desetine mještana, Foto: Reuters
Curenje nafte na naftovodu privuklo desetine mještana, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2019. 10:06h

Najmanje 66 osoba je poginulo, a 76 je povrijeđeno u eksploziji naftovoda u centralnom Meksiku, saopštile su vlasti.

Vlasti smatraju da se nesreća u blizini Meksiko sitija dogodila kada su lopovi pokušali da ukradu gorivo i pritom probili cijev, navodi Rojters.

Guverner meksičke države Idalgo, Omar Fajad je potvrdio da je poginulo 66 ljudi, a da je povrijeđenih 76. Upozorio je da bi broj žrtava mogao da bude veći.

Nekoliko minuta nakon nesreće, eksplodirao je još jedan naftovod, u blizini San Huan del Rija. Nije bilo izvještaja o eventualnim žrtvama u ovoj eksploziji.

Požar je izbio sinoć po lokalnom vremenu u mjestu Tlavelilpan u meksičkoj državi Idalgo, na oko 100 kilometara sjeverno od glavnog grada Meksika, dok je curenje nafte na naftovodu privuklo desetine mještana koji su došli da je skupljaju.

Curenje je izazvano ilegalnom rupom koju su lopovi probili u naftovodu, navela je državna naftna kompanija Petroleos Meksikanos, ili Pemeks.

Snimci su pokazali desetine mještana kako se okupljaju da sakupe procurjelu naftu, atmosfera je bila skoro festivalska dok su se cijele porodice okupljale u polju gdje je gejzir izbacivao naftu više metara u visinu iz probijenog mjesta na naftovodu. Zatim se vidjelo kako izbija požar i kako naftovod gori i čulo se vrištanje ljudi.

Predsjednik Lopez Obrador pokrenuo je ofanzivu protiv krađe nafte kad je preuzeo dužnost 1. decembra. Lopovi su izbušili 12.581 ilegalnu rupu u naftovodima u prvih 10 mjeseci 2018. i vlasti su rasporedile 3.200 marinaca da čuvaju naftovode i rafinerije. Zbog ove ilegalne industrije država je izgubila oko tri milijardi dolara 2017. godine.

Tokom 2017. godine više od 10.000 ilegalno probijenih mjesta za izvlačenje nafte zabilježeno je na naftovodima kompanije Pemeks, prema zvaničnim podacima.

Neke kriminalne bande ili obične poridice kradu naftu i kasnije je preprodaju na crnom tržištu.

Oko te ilegalne prakse čak se razvila lokalna kultura s pjesmama i vjerskim figurama koje nose kanister i plastičnu cijev. U nekim sektorima neke zvanične pupme prodaju ukradenu naftu.

Posljednjih nekoliko nedjelja vlada je zatvorila nekoliko naftovoda u nastojanju da zaustavi krađe. Ta strategija je izazvala nestašicu benzina u desetak meksičkih država.

Obrador je zamolio sunarodnike da budu strpljivi dok se rješava ta haotična situacija.

Ovo nije prvi put da se desila ovakva nesreća. U decembru 2010. vlasti su optužile kradljivce nafte za eksploziju na naftovodu u centralnom Meksiku blizu glavnog grada u kome je poginulo 28 ljudi, uključujući 13 djece.

Bonus video: