Kina: Lider komunista pod istragom

56 pregleda 0 komentar(a)
Peking, Foto: Reuters
Peking, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2015. 08:13h

Vođa kineske Komunističke partije u Nankingu, na istoku zemlje, nalazi se pod istragom zbog "ozbiljnog kršenja discipline".

To je uobičajena formula koju vlasti u Pekingu koriste za korupciju.

Istraga lokalnog vođe komunista dolazi godinu dana nakon što je gradonačelnik Nankinga, Dji Djianije, uhapšen zbog korupcije.

Lider komunista u Nankingu, metropoli od osam miliona stanovnika, Jang Vejze (52), na funkciji od 2011. godine, osumnjičen je za "ozbiljno kršenje discipline i zakona zbog čega se nalazi pod istragom", saopštila je Centralna komisija za disciplinsku inspekciju ne navodeći druge detalje. Osumnjičeni koji se obično nalaze u pritvoru na tajnoj lokacije, nemaju pravo na advokata niti da kontaktira porodicu tokom interne partijske istrage, koja može da traje mjesecima. Dogodi se da neki osumnjičeni umru u tom periodu. Prije dva dana je smijenjen kineski zamjenik ministra inostranih poslova Džang Kunšeng i protiv njega je otvorena istraga za korupciju. Predsjednik Kine i generalni sekretar partije Si Djinping pokrenuo je prošle godine veliku kampanju protiv korupcije, koja pogađa partijsku i državnu administraciju i cijelo rukovodstvo.

Bonus video: