Australija: Nastavlja se bitka s požarima, povrijeđeno 22 ljudi

Prema podacima lokalnih vlasti, izgorjele su desetine kuća i više od 11.000 hektara šume
0 komentar(a)
Australija, požar, Foto: Beta-AP
Australija, požar, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.01.2015. 11:07h

Najmanje 22 osobe, pretežno vatrogasci, povrijeđene su u požarima koji su zahvatili šumske masive država Južna Australija i Viktorija u južnom dijelu Australije, javili su danas australijski mediji.

Plamen i dalje prijeti Južnoj Australiji, dok se opasnost u državi Viktorija smanjuje, navodi dnevnik "The Australian".

Ističući da se ovo smatra najopasnijim požarom na Brdima Adelaide od kako je 1983. u Južnoj Australiji život izgubilo 28 ljudi, a u Viktoriji 47, australijski dnevnik u internet izdanju navodi da je u zoni požara 20 puteva i dalje zatvoreno za saobraćaj i da se evakuisanima i dalje zabranjuje povratak kući.

TV "Ej-Bi-Si" (ABC) javila je da su dvije starije osobe, ranije prijavljene kao nestale, pronađene i da su dobro i zdravo.

Predsjednik južnoaustralijske vlade Džej Vederil saopštio je da je izgorjelo 12 kuća, a strahuje se da bi taj broj mogao dostići i 30.

Nivo upozorenja u Viktoriji je snižen na srednji, budući da je u tu državu stigao talas hladnijeg vazduha, navode australijski mediji.

U Adelaidu se danas očekuje da temperatura bude do 31 stepen.

Plamen je zahvatio šume južno od tog grada u petak i potom se proširio u druge oblasti zbog visokih temperatura koje su dostizale do 40 stepeni Celzijusovih i snažnog vjetra približne brzine od 90 kilometara na sat.

Prema podacima lokalnih vlasti, izgorjele su desetine kuća i više od 11.000 hektara šume.

Nekoliko hiljada ljudi bilo je prinuđeno da se evakuiše.

Prema izvještajima agencija, borbu protiv vatrene stihije vodi više od 2.000 vatrogasaca kojima iz vazduha pomažu avioni i helikopteri, ali stanje komplikuje vjetar promjenljivog pravca i visoka temperatura.

Bonus video: