Ljubav u stilu Islamske države

Baritani savjetuje upotrebu otrova ili hemijskog i biološkog oružja, uključujući škorpije, protiv naseljenih centara
3 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2015. 08:08h

Britanski pripadnik Islamske države (ID) koji se bore u Siriji, daje informacije i savjete ženama koje žele da dođu u Siriju, pridruže se ID i udaju za nekog ekstremistu, kao i militantima koji žele da ih ožene.

Britanski ekstremista, koji koristi pseudonim Abdul Kaka al-Baritani, objasnio je pravila o čuvarima žena koji im dozvoljavaju da se udaju i o uslovima za muslimanke koje dođu u Siriju da žive po pravilima ID, piše Radio Slobodna Evropa.

Baritani nudi savjete o širokom spektru tema a u nekim blogovima je preporučio „upotrebu otrova ili hemijskog i biološkog oružja uključujući škorpije protiv naseljenih centara (neprijatelja)“, te da bi tim oružjem posebno trebalo ciljati Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku.

Prema Baritaniju, žene koje dođu u Siriju da se pridruže ID žive u isključivo ženskom smještaju poznatom kao „sisters maqar“ dok se ne udaju.

Žene ne idu u kampove za obuku, kaže Baritani.

„Ali vas muževi mogu obučavati,“ napisao je Baritani na svom nalogu Ask.fm 1. januara.

Žene koje dođu u Siriju da se pridruže ID žive u isključivo ženskom smještaju

U odgovoru drugoj ženi koja je pitala da li žene mogu da slušaju predavanja na arapskom i da izučavaju Kuran, Baritani je rekao da je to moguće, ali je dodao jedno upozorenje.

„To zavisi od čovjeka za kojeg se udate. Da li on želi jednostavnu domaćicu koju može da zaključa u kuću ili brata koji više izlazi i za svoju suprugu ne želi tako jednostavan život“ .

Baritani takođe nudi neke uvide u provodadžisanje i udvaranje u djelovima Sirije pod kontrolom ID.

Oni koje zanima brak moraju ići preko ekstremista ID koji se bave „bračnim poslovima“.

„Ljudi zaduženi za bračna pitanja potom potencijalnim partnerima nude kratki susret kako bi vidjeli sviđaju li se jedno drugom. Imaju pet minuta za razgovor i mogu da se viđaju ako to oboje žele,“ kaže Baritani.

Onima koje žele da se udaju u Siriji potrebna je dozvola od oca

Nakon „sudara“, mogući partneri mogu donijeti odluku da li se obavežu na brak a „Alah najbolje zna“.

U Tumblr blogu, Baritani objašnjava da je ekstremistima dozvoljeno da žene strane muslimanke koje su došle u Siriju i pridružile se „sisters maqaru“ ID.

Međutim, ženama koje žele da se udaju u Siriji pod kontrolom ID potrebna je dozvola od njihovog čuvara ili mahrama - obično njihovog oca. Pošto su te žene u Siriji a njihovi očevi obično na Zapadu, one mogu da traže dozvolu preko Interneta, rekao je Baritani.

Mladenci dobijaju mjesečno sljedovanje za hranu, a i novac i svoju kuću, „osim ako trenutno nema kuća na raspolaganju.“ Ako nema kuće, vjenčani parovi je dijele sa drugim parovima ili je mogu sami iznajmiti. ID pomaže oko kirije.

Za razliku od savjeta koje nudi Baritani, pripadnice ID se fokusiraju na druge detalje života u Siriji.

Žena koja se predstavlja ka Um Lait i koja piše blog „Dnevnik muhadžire“ - tj, strabe ratnice - savjetuje potencijalne supruge da donesu odjeću, knjige i kozmetiku u Siriju.

„Udate sestre ili one koje o namjeravaju, neka donesu šminku i nakit sa Zapada jer, vjerujte mi, ovdje nema apsolutno ništa,“ napisala je Um Lait.

Dozvoljeno im je da voze

Baritani je otkrio i da je ženama u oblastima pod kontrolom ID - za razliku od žena u Saudijskoj Arabiji – dozvoljeno da voze. Izgleda da je pitanje da li grupa Islamska država dozvoljava ženama da voze popularno, pa se o tome komentariše na Baritanijevom nalogu Ask.fm. „Ko vas je slagao da žene ne mogu da voze,“ odgovorio je na jedno od pitanja.

Bonus video: