VIŠE I PREDSTAVNIKA MANJINA

Rekordan broj žena u Kongresu SAD

U Kongresu će biti dosad rekordan broj žena - 104, a po prvi put će među predstavnicima i demokrata i republikanaca biti osoba afroameričkog porijekla oba pola
0 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Reuters
Kongres SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2015. 19:20h

U utorak će u 114. sazivu Kongresa SAD biti više žena i predstavnika manjina nego ikad.

U Senatu i u Predstavničkom domu će, pak, i dalje preovlađivati predstavnici bijele rase i muškog pola.

U Kongresu će biti dosad rekordan broj žena - 104, a po prvi put će među predstavnicima i demokrata i republikanaca biti osoba afroameričkog porijekla oba pola, prenosi AP.

U prethodnom sastavu Kongresa je bilo 100 žena, ali i uz povećanje za četiri one imaju samo oko 20 odsto udjela u njemu, što je daleko manje od zastupljenosti žena u ukupnom stanovništvu SAD (51 odsto).

Među članovima Kongresa biće 94 predstavnika rasnih manjina, što je 18 odsto ukupnog broja članova. U sastavu Predstavničkog doma Kongresa biće 246 republikanaca i 188 demokrata, dok će jedna stolica ostati upražnjena zbog ostavke republikanskog predstavnika Majkla Grima iz Njujorka prošlog ponedjeljka, koji je priznao krivicu po optužbi za izbjegavanje poreza.

U Senatu će biti 54 predstavnika republikanaca i 44 predstavnika demokrata, uz još dva nezavisna predstavnika - Angasa Kinga iz Mejna i Berni Sandersa iz Vermonta.

Preporučujemo za Vas