Erbas, oluja, svi su poginuli: Sličnosti pada aviona "Er Azije" i "Er Fransa" 2009.

U potrazi za ostacima aviona "Er Azije" u Indoneziji sada učestvuju i istražitelji francuske agencije BEA, koji su istraživali i avionsku nesreću "Er Fransa"
1 komentar(a)
Air Asia, Foto: Beta-AP
Air Asia, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.01.2015. 11:39h

Podaci o kobnom letu aviona "Er Fransa" koji se srušio u Atlantski okean 2009. dok je letio na relaciji Rio de Žaneiro-Pariz, mogli bi da razjasne okolnosti pada malezijskog aviona kompanije "Er Azija" koji se sa 162 putnika i članova posade prošlog vikenda srušio u Javansko more.

I jedan i drugi avion, oba marke "erbas", letjeli su u olujnim uslovima u trenutku kada su nestali, i u jednom i u drugom su poginuli svi putnici i članovi posade, i u oba slučaja su piloti pokušavali da podignu letjelicu kako bi se izvukli iz nevolje, prenosi AP.

Nekoliko faktora je dovelo do pada aviona kompanije "Er Frans", koji se naglo srušio 1. juna 2009, bez emitovanja međunarodnog radiotelegrafskog signala opasnosti, i brzo nestao u talasima, a prvi je to što su sva tri pilota bila zbunjena pogrešnim podacima o brzini pošto su se ključni senzori zaledili.

Potom je, nakon 25-minutnih turbulencija, sistem autopilota otkazao, a pilot koji je upravljao letjelicom otpočeo je strmi uzlet, uprkos zahtjevima kopilota da spusti avion.

Kapetan, koji je izašao iz pilotske kabine, vratio se oko 90 sekundi nakon što se oglasio prvi signal upozorenja, a četiri minuta i 23 sekunde nakon što je prvi alarm izazvao paniku i konfuzne pokušaje pilota da ponovo uspostave kontrolu nad avionom, letjelica se srušila u okean.

Olupina je nađena na dubini od 3.900 metara pod morem, sa neoštećenim crnim kutijama, za kojima je potraga potrajala skoro dvije godine.

Iznad Javanskog mora prošlog vikenda, pilot aviona "Er Azije" obavijestio je kontrolu letjenja da se približava prijetećim oblacima, ali nije dobio dozvolu da podigne letjelicu na veću visinu. Par minuta kasnije, sa avionom je izgubljen kontakt.

Još nijesu nađene crne kutije malezijskog aviona sa ključnim podacima koji bi mogli da preciznije ukažu i na uzroke pada aviona "Er Fransa" 2009.

U potrazi za ostacima aviona "Er Azije" u Indoneziji sada učestvuju i istražitelji francuske agencije BEA, koji su istraživali i avionsku nesreću "Er Fransa".

Ispostavilo se da je pad aviona francuske aviokompanije 2009. pružio pouku o opasnostima koje sa sobom nosi automatizacija.

Lišeni autopilota, uspaničeni piloti aviona "Er Fransa" su preduzeli korake koji su situaciju još više pogoršali, uključujući pokušaje da istovremeno izvedu različite manevre sa oba kontrolna seta.

Nakon te nesreće, mnogi su upozoravali da su piloti često neadekvatno opremljeni za preuzimanje kontrole nad avionom kada stvari krenu po zlu.

Bonus video: