Bjesne požari u Australiji: Van kontrole, šire se brzo

Požar u Samson Fletu širi se nesmetano u svim pravcima i na nepredvidiv način, a od petka popodne se sa 154 hektara proširio na 4.741 hektar na području od oko 38 kilometara
0 komentar(a)
Australija, požar, Foto: Reuters
Australija, požar, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2015. 09:49h

U požarima, koji bukte van kontrole, na jugu Australije, izgorjelo je više kuća, a zvaničnici upozoravaju da se ta država suočava sa najvećom opasnošću poslije smrtonosnih požara 1983. godine.

Živopisna brda Adelejd sjeveroistočno od istoimenog grada, suočavaju se sa "izuzetno opasnim požarom" koji je, sa jakim vjetrom i najavljenim visokim temperaturama, nemoguće predupijrediti, rekli su zvaničnici.

"U ovom trenutku, imamo požar koji je veoma opasan i koji gori pod veoma nepovoljnim uslovima", rekao je šef vatrogasne službe Južne Australije Greg Netlton.

Požar u Samson Fletu širi se nesmetano u svim pravcima i na nepredvidiv način, a od petka popodne se sa 154 hektara proširio na 4.741 hektar na području od oko 38 kilometara.

Načičkana malim seocima, ova oblast je poznata po poljoprivrednoj proizvodnji i vinarijama, i ima populaciju od oko 40.000 stanovnika, prenio je AFP.

Do sada je uništeno pet kuća, a zvaničnici kažu da bi taj broj mogao da se poveća, jer vjetrovi dostižu brzine do 110 kilometara na sat.

U požarima 1983. poginulo je više od 70 ljudi u državama Južna Australija i Viktorija, a na hiljade domova i zgrada je uništeno.

Premijer Južne Australije Džej Vederil pozvao je stanovnike u ugroženim područjima da ih odmah napuste ili da se, ukoliko odluče da ostanu, pripreme za odbranu svojih domova.

Države Novi Južni Vels i Viktorija su spremne da pomognu Južnoj Australiji da se izbori sa požarom, zbog koga je proglašeno stanje elementarne nepogode.

U Viktoriji, gdje se prognoziraju temperature do 40 stepeni Celzijusa, još jedan požar gori van kontrole blizu Marune na zapadu te države, gdje su se vatrogasci tokom noći borili sa više od 320 požara.

Požari koji zahvataju nisko žbunovito rastinje česti su u Australiji tokom ljetnjih mjeseci.

U smrtonosnim požarima u februaru 2009. u Viktoriji, život je izgubilo 173 ljudi, a više od 2.000 kuća je izgorjelo.

Bonus video: