Izrael razočaran Francuskom zbog podrške Palestini

Odluka da se ambasador pozove na razgovor u ministarstvo, kako bi se izrazio zvaničan protest, ukazuje na iznenađenje i nezadovoljstvo u Jerusalimu
1 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN Ukrajian, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN Ukrajian, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2015. 13:48h

Izrael je danas zvanično izrazio "duboku razočaranost" Francuskoj što je u utorak u Savjetu bezbjednosti UN glasala za palestinsku rezoluciju.

Reuzolucijom se poziva na potpuno izraelsko povlačenje s okupiranih teritorija do kraja 2017. godine.

Francuskom ambasadoru Patriku Mezonave, koji je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu, je rečeno da jedini način da se postigne napredak na diplomatskom kolosjeku sa Palestincima vodi kroz direktne pregovore, a ne unilatelarne akcije ili deklaracije.

Ambasador je rekao da Pariz smatra da postoji potreba da se obje strane podstaknu na povratak pregovaračkom stolu i da je zato podržao palestinsku rezoluciju.

Francuska je jedna od osam zemlja koja je podržala palestinska nastojanja u SB UN, kojima je nedostajao jedan glas da budu usvojena, što bi potom podstaklo veto SAD.

Uz Australiju SAD su glasale protiv rezolucije, a pet zemalja, Ruanda, Nigerija, Južna Koreja, Velika Britanija i Litvanija su se uzdržale.

Diplomatski zvaničnici rekli su da francusko glasanje neće narušiti veze s Izraelom, ali je Pariz izgubio dio kredibiliteta u očima izraelskog rukovodstva, što bi moglo da naruši ambicije te zemlje da ima vodeću ulogu u diplomatskom procesu.

Zvaničnici su takođe rekli da, iako je francuska pozicija u odnosu na palestinsku rezoluciju problematična, Pariz je zauzeo vrlo pozitivnu ulogu s izraelske tačke gledišta u nuklearnim pregovorima s Iranom.

Odluka da se ambasador pozove na razgovor u ministarstvo, kako bi se izrazio zvaničan protest, ukazuje na iznenađenje i nezadovoljstvo u Jerusalimu.

Francuska je takođe radila na jednoj verziji rezolucije, koja je, iako se nije sviđala Izraelu, bila umjerenija u formulacijama od palestinske, navode izraelski mediji.

U posljednje dvije nedjelje bilo je nastojanja da se dvije rezolucije spoje u jednu, ali su Palestinci insistirali na oštrijem rječniku.

Kada su odbili francuski predlog Izrael je očekivao da će Francuska glasati protiv palestinske verzije i bio je iznenađen što nije.

Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina, Francuska, Jordan, Čad, Luksemburg, Argentina i Čile.

Bonus video: