Kina: Iz vladinog Biroa za odnose sa javnošću na čelu agencije Sinhua

Sinhuu je Komunistička partija Kine osnovala 1931. godine. Agencija navodi da ima preko 7.000 dopisnika, urednika, administrativnog osoblja i tehničara
1 komentar(a)
Sinhua, Foto: Shutterstock
Sinhua, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2015. 12:30h

Komunistička partija Kine imenovala je Čaj Mingžaoa, novinara i dosadašnjeg direktora vladinog biroa za komunikacije, za novog predsjednika zvanične novinske agencije Sinhua, koji će zamijeniti Lija Čongđuna koji odlazi u penziju.

Čaj je preuzeo dužnost odmah po imenovanju 31. decembra uveče, rekao je danas u telefonskoj izjavi za Frans pres zvaničnik Sinhue.

Čaj Mingdžao bio je pomoćnik šefa za propagandu Komunističke partije Kine, a do imenovanja bio je direktor Biroa za informisanje Državnog savjeta (vlade).

On je član Centralnog komiteta. Rođen je 1955. i sa 19 godina, 1974, postao je član Komunističke partije, dvije godine prije smrti Mao Cedunga i kraja kulturne revolucije (1966-76). Služio je u kineskoj vojsci od 1970. do 1976.

Poslije toga je 23 godine radio je kao novinar u agenciji Sinhua, od 1978. do 2001. koju je napustio na položaju potpredsjednika agencije i otišao na mjesto zamjenika direktora Biroa za informisanje vlade, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Njegov prethodnik Li Čongđun (65), takođe član Centralnog komiteta, zbog starosne granice morao je da napusti mjesto predsjednika Sinhue na kome je bio od marta 2008.

Sinhuu je Komunistička partija Kine osnovala 1931. godine. Agencija navodi da ima preko 7.000 dopisnika, urednika, administrativnog osoblja i tehničara. Ima pet regionalnih kancelarija u svijetu – u Hongkongu, Briselu, Meksiku, Najrobiju i Kairu, kao i kancelarije u Parizu, Njujorku i Moskvi.

Bonus video: