Potraga za žrtvama iz aviona Er Azije: Pronađeno 30 tijela

Potraga je fokusirana na područje sjevernog dijela Javanskog mora kod Bornea
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2015. 12:51h

Timovi za potragu pronašli su u Javanskom moru 30 tijela žrtava aviona "Er Azija" koji je nestao u nedjelju ujutru, od kojih je pet još bilo privezano za sjedišta. rekao je danas zvaničnik indonežanske mornarice, a prenio je AP.

Avion sa 162 putnika i članova posade nestao je u nedjelju ujutro usljed loših vremenskih uslova na letu od indonežanskog grada Surabaja do Singapura.

U avionu je bilo 137 odraslih putnika, 17 djece i jedno odojče, kao i dva pilota i pet članova posade.

Nije još jasno šta se dogodilo sa avionom, ali posljednja komunikacija sa kontrolom leta je bila molba pilota da mu se odobri da leti na većoj visini kako bi izbjegao loše vrijeme.

Kad je to odobreno nije bilo odgovora iz aviona.

Potraga za "crnom kutijom"

Međunarodni stručnjaci sa sofisticiranom opremom za akustičnu detekciju pridružili su se timovima koji tragaju u moru za ostacima aviona indonezijske kompanije "Er Azija" i za "flajt rekorderom", odnosno "crnom kutijom", ali loši vremenski uslovi onemogućavaju njihov rad.

Pojedini stručnjaci ocjenjuju da se avion nije raspao u vazduhu i da ga je vjerovatno potopio veliki talas nakon prinudnog slijetanja u vodu, javlja Srna.

Potraga je fokusirana na područje sjevernog dijela Javanskog mora kod Bornea.

Vrata za izlaz u slučaju opasnosti i "tobogan" na naduvavanje su prvi objekti iz aviona koji su pronađeni, a što sugeriše da su prvi putnici započeli proces evakuacije kada je avion obavio prinudno slijetanje na površinu mora i da u to,m trenutku nije bio bitno oštećen.

Pronalaženje vrata za izlaz u slučaju opasnosti pokazatelj je da ih je "neko otvorio". Putnici su možda čekali da osoblje aviona završi naduvavanje spasilačkih čamaca kada je veliki talas naišao i potopio avion., prenosi Srna.

Vojska nosi kovčeg sa tijelom stradalog putnika aviona Er Azije Kevina Aleksandera Soetjita

Dva broda sa hidrofonima, odnosno uređajima za osluškivanje ispod površine mora, krenula su jutros iz luke Pangkalan Bun, na jugu Bornea. Na jednom brodu su stručnjaci francuske istražne agencije BEA, ali nije poznato da li će hidrofoni moći da se koriste po ovakvim vremenskim uslovima.

Pilot helikoptera koji traga za tijelima ocijenio je da će talasi danas dostizati do pet metara i da će biti veći nego juče.

Uzrok pada aviona za sada nije poznat. Istražitelji pretpostavljaju da je avion izgubio uzgon kada je počeo naglo da se penje pod veoma oštrim uglom da bi izbjegao oluju.

Tragedija je počela oko 40 minuta poslije početka leta koji je trebalo da traje 120 minuta.

U međuvremenu, jedan američki brod pronašao je danas još sedam tijela, čime je ukupan broj žrtava izvađenih iz mora narastao na 16. Četiri tijela su identifikovana i predata porodicama, javlja Srna.

Spasioci se nadaju da je trup letjelice koja je pala 28. decembra ostao većim dijelom čitav i da će u nemu naći većinu od 162 putnika i članova posade.

Galerija

Bonus video: