Gambija: Hapšenja poslije neuspjelog vojnog puča

Predsjednik Gambije optužio je ranije danas "teroriste i disidente pod pokroviteljstvom stranih sila" za neuspjeli pokušaj puča i dodao da mu je vojska ostala lojalna
74 pregleda 0 komentar(a)
Jahja Džameh, Foto: Beta/AP
Jahja Džameh, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.01.2015. 08:08h

Više desetina civila i vojnika uhapšeno je juče u Gambiji, gdje je zaplijenjena velika količina oružja i eksploziva poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča u toj zemlji, saopštili su izvori bliski istrazi.

"Nekoliko desetina vojnika i civila je uhapšeno i oni su sada na ispitivanju", izjavio je Frans presu izvor blizak gambijskoj obavještajnoj službi NIA.

Identitet uhapšenih nije naveden.

Neki od uhapšenih nalazili su se u nekoliko vila u glavnog gradu Bandžulu i periferiji i na tom mjestu su čekali ostale učesnike u napadu, dodao je isti izvor navodeći da su pronađeni dokumenti o planu napada.

Istražitelji su zaplijenili brod na kojem je pronađena "velika količina automatskog i sofisticiranog oružja, kao i eksploziva".

Predsjednik Gambije Jahja Džameh optužio je ranije danas "teroriste i disidente pod pokroviteljstvom stranih sila" za neuspjeli pokušaj puča i dodao da mu je vojska ostala lojalna.

Džameh je rekao da taj napad nije bio vojni puč, kao što je navedeno u pojedinim stranim medijima jer u tom napadu nisu učestovali pripadnici gambijske vojske.

Najmanje tri osobe ubijene su u utorak u napadu naoružanih ljudi na predsjedničku palatu u glavnom gradu Bandžul.

Bonus video: