STUDIJA BLUMBERGA

Najbogatiji povećali bogatstvo za gotovo 100 milijardi dolara

Voren Bafet dodao je svom bogatstvu 13,7 milijardi dolara i zahvaljujući takvom rastu bogatstva prevazišao meksičkog milijardera Karlosa Slima i postao druga najbogatija osoba na planeti
62 pregleda 0 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2015. 11:28h

U prošloj godini 400 najbogatijih ljudi u svijetu povećalo je bogatstvo 92 milijarde dolara, na 4,1 bilijardu dolara, pokazalo je istraživanje agencije Bloomberg.

 Najveći rast bogatstva ostvario je kineski milijarder Džek Ma, bivši učitelj engleskog jezika i suosnivač Alibabe, kome je bogatstvo u prošloj godini poraslo za 25,1 milijardu dolara, prenosi Capital.ba.

 Njegovo bogatstvo naglo je skočilo poslije javne ponude akcija Alibabe u septembru. Tako je i njegov kolega iz Alibabe, Džozef Cai, svoje bogatstvo uvećao je za nešto manje od šest milijardi dolara.

 Amerikanac Voren Bafet dodao je svom bogatstvu 13,7 milijardi dolara nakon što je njegova kompanija Berkshire Hathaway ojačala 28 odsto poslije nekoliko uspješnih investicija. Bafet je, zahvaljujući takvom rastu bogatstva, prevazišao meksičkog milijardera Karlosa Slima i postao druga najbogatija osoba na planeti.

 Kineski preduzetnik, Vang Đianlin, zabilježio je treći najveći rast bogatstva u prošloj godini. On je povećao bogatstvo za 13 milijardi dolara, zahvaljujući javnoj ponudi akcija svoje kompanije, Dalian Wande, čime je zaslužio i titulu najbogatijeg čovjeka Azije.

 Slijedi osnivač Facebooka, Mark Zakerberg, koji je povećao bogatstvo za nešto više od deset milijardi dolara. Problem za njegovu kompaniju moglo bi predstavljati zaoštravanje odnosa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije, pogotovo nakon što su ruske vlasti blokirale stranicu Facebooka, koja je podržala proteste opozicije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 Prema istraživanju Bloomberga, ruski biznismen Vladimir Jevtušenko, nekada 14. najbogatiji čovjek u Rusiji, u septembru je završio u kućnom pritvoru nakon istrage pranja novca u firmi Bašnjeft, koju je kontrolisao preko svoje grupacije AFK Sistem. 

 Sud je naložio nacionalizaciju Bašnefta, čime je Jevtušenko izugubio 8,1 milijardu dolara i mjesto na Bloombergovoj listi 400 najbogatijih milijardera.

 Ni Šeldon Adelson, vlasnik najveće svjetske kockarske kompanije, Las Vegas Sands, nije bolje prošao, iako nije završio u pritvoru. Akcije njegove kompanije pale su za godinu 25 odsto, što je značilo i gubitak od 8,7 milijardi dolaraza Adelsona.

 Akcije kompanije pale su pošto je kineski predsjednik Šiping objavio rat korupciji, čime je posebno pritisnuo Makao, kockarsku enklavu u Kini iz koje dolazi više od polovine prihoda lasvegaške kompanije, vrijednih 13,8 milijardi dolara.

Preporučujemo za Vas