Porasle cijene dionica: Rast ekonomije SAD, uljepšavanje portfolija...

2 komentar(a)
Berza, Tokio, Foto: Reuters
Berza, Tokio, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2014. 13:06h

Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice, druge uzastopno, su porasle, zahvaljujući snažnom rastu američke ekonomije i uobičajenom uljepšavanju portfolija pred kraj godine, dok je obim trgovanja zbog božićnih praznika bio slabiji.

Dow Jones je na Vol stritu porastao 1,4 odsto na 18.053 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,9 odsto na 2.088 poena, a za toliko je porastao i Nasdaq indeks, dostigavši 4.806 bodova.

To je druga sedmica uzastopno da cijene dionica rastu, prenosi Hina.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa postignuti su zahvaljujući boljim nego što se očekivalo konačnim podacima o rastu američke ekonomije.

Početkom sedmice je objavljeno da je, prema konačnoj procjeni, bruto domaći proizvod (BDP) skočio u trećem tromjesečju pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je iznad očekivanja analitičara od 4,3 odsto i čak 1,1 procentni poen više od prethodne procjene. To je ujedno i najveći skok ekonomije u posljednjih 11 godina.

"Svi su iznenađeni i ohrabreni. No, postavlja se pitanje kako inflacija može biti tako niska uz tako snažan rast BDP-a? Ili je ovo samo jednokratni skok BDP-a, nakon kojeg će uslijediti drastični pad, ili će doći do porasta inflacije, što će pritisnuti američku centralnu banku", rekao je analitičar u firmi Phoenix Financial Sevices, Wayne Kaufman.

Američka centralna banka je sedmicu radnije poručila da očekuje dalji stabilan oporavak američke ekonomije i da će biti strpljiva po pitanju povećanja kamata. Moguće jačanje inflacije, uprkos drastičnom padu cijena nafte, moglo bi navesti centralnu banku na povećanje kamata prije nego što se očekuje, prije juna naredne godine.

No, uz ovako snažan rast BDP-a, to trenutno ulagače ne zabrinjava jer se pokazuje da ekonomija može rasti i bez podsticajnih mjera.

Zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte iznad najnižih nivoa u pet i po godina, prošle sedmice ojačao je i energetski sektor.

Uz to, tržište podržava uobičajeno uljepšavanje portfelja pred kraj godine, jer u to doba fond menadžeri kupuju dionice koje su u proteklih 12 mjeseci zabilježile najveći rast.

Od kada je američka centralna banka poručila da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, S&P 500 indeks porastao je skoro 5,9 odsto.

"Na tržištu vlada uzlazni trend. No, rast od skoro šest odsto od prošlog utorka je snažan pomak u vrlo kratkom vremenu, pa smo došli do tačke na kojoj je tržište precijenjeno", rekao je direktor u tvrtki Sarhan Capital, Adam Sarhan.

Obim trgovanja bio je prošle sedmice vrlo slab. Nizak obim očekuje se i naredne sedmice, što omogućava veće oscilacije cijena dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su ove sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je jedan odsto, na 6.609 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,4 odsto na 9.922, a pariski CAC 1,3 odsto na 4.295 poena.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je ove sedmice ojačao 1,1 posto, na 17.818 bodova.

Bonus video: