Libija: Ptičji grip odnio četiri života

1 komentar(a)
Ptičiji grip, Foto: Beta
Ptičiji grip, Foto: Beta
Ažurirano: 28.12.2014. 08:27h

Tokom posljednjih nekoliko dana, u Libiji je od ptičjeg gripa umrlo četvoro ljudi, saopštio je ministar zdravlja međunarodno priznate vlade te zemlje.

Ministar Rida al-Avkali, dodao je i da se peta osoba, za koju se sumnja da je zaražena virusom ptičjeg gripa, nalazi u bolnici u gradu Tobruk, na istoku zemlje.

U prijestonici Tripoliju, od ptičjeg gripa umrlo je troje ljudi, dok je četvrta osoba preminula u Tobruku, dodao je Avkali. Tobruk se nalazi na granici s Egiptom, gdje je ove godine, od ptičjeg gripa umrlo osmoro ljudi, prenio je AFP podatke vlasti u Kairu. Avkali je rekao da će sjutra posjetiti Tobruk, a zatim otputovati u Egipat, gdje će se sastati sa stručnjacima iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji prate različite oblike virusa ptičjeg gripa. Varijanta H5N1 virusa ptičjeg gripa, odnijela je, od 2003. kada se prvi put pojavila, najmanje 400 života, većinom u jugoistočnoj Aziji. Drugi oblik ovog virusa, H7N9, od 2013. odnio je 170 života. Prvi slučaj ptičjeg gripa u Libiji zabeležen je na farmi živine u Tobruku u martu, ali se tada nije proširio na ljude. Zvaničnici, međutim, nisu otkrili oblik virusa, a Avkali je najavio da će u roku od 48 sati, SZO poslati svoju ekipu u Libiju.

Bonus video: