Policajci okrenuli leđa gradonačelniku Njujorka

2 komentar(a)
Bil de Blazio, policija, Njujork, Foto: Reuters
Bil de Blazio, policija, Njujork, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 19:36h

Više hiljada policijaca ispred crkve u Njujorku, gdje je održana sahrana kolege koji je stradao s partnerom na dužnosti, okrenulo je leđa gradonačelniku Njujorka Bilu de Blaziju dok je govorio na ceremoniji.

Reakcija policajaca, koji su iz cijele zemlje došli da odaju počast nastradalom kolegi, uslijedila je poslije riječi zvaničnika policijskog sindikata koji su naveli da je De Blazio doprinio atmosferi nepovjerenja između policije i demonstranata koji su protestovali zbog policijske brutalnosti.

De Blazio je ipak u crkvi, gdje je održana služba policajcu Rafaelu Ramosu, dobio aplauz prije i poslije govora.

Predstavnici policijskog sindikata rekli su da je De Blazio doprinio nepovjerenju u policiju pošto je nije adekvatno podržao tokom brojnih protesta zbog policijske prakse, poslije smrti Majka Brauna u Fergusonu i Erika Garnera u Njujorku ovog ljeta.

Poslije ubistva dva policajca 20. decembra predsednik policijskog sindikata Patrik Linč i njegovi saradnici su u bolnici okrenuli leđa gradonačelniku kao znak nepoštovanja.

Linč je optužio De Blazija za smrt policajaca i poručio mu da su mu ruke krvave.

Na sahrani su danas govorili i potpredsjednik SAD Džo Bajden i guverner Njujorka Endru Kuomo.

Policajci ispred crkve su se pridružili onima unutra u aplauzu Bajdenu koji je policijsko odjeljenje Njujorka nazvao najboljim na svijetu.

Sahrana drugog ubijenog policajca, na koju dolazi rodbina iz Kine, još nije zakazana.

Bonus video: