Sjeverna Koreja: Obama se ponaša kao majmun u tropskoj šumi

Nacionalna komisija za odbranu Sjeverne Koreje saopštila je da Obama stoji iza puštanja filma "Intervju" koji je okarakterisala kao nelegalan, nepošten i reakcionaran
0 komentar(a)
Intervju, Foto: Reuters
Intervju, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 10:56h

Sjeverna Koreja je danas nazvala američkog predsjednika Baraka Obamu "majmunom" zbog poziva bioskopima da prikažu komediju o atentatu na njihovog lidera Kim Džong Una i zaprijetila "neizbježnim smrtonosnim udarima" zbog spornog filma.

Pjongjang je, takođe, optužio SAD za obaranje veb sajtova u Sjevernoj Koreji ove sedmice, koji su se dogodili pošto su SAD obećale da će odgovoriti na hakerski napad na kompaniju "Soni", producenta filma.

"Soni" je isprva odustao od puštanja filma nakon napada anonimnih hakera, koji su podsjetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u prijetnjama upućenim bioskopima koji bi film prikazivali.

Obama je kritikovao odluku "Sonija" i film je počeo da se prikazuje ove sedmice, prenijele su agencije.

Nacionalna komisija za odbranu Sjeverne Koreje saopštila je danas da Obama stoji iza puštanja filma "Intervju" koji je okarakterisala kao nelegalan, nepošten i reakcionaran.

"Obama se ponaša nepromišljeno u riječima i djelima poput majmuna u tropskoj šumi", rekao je neimenovani zvaničnik sjevernokorejske Komisije u saopštenju koje je prenijela zvanična agencija KCNA.

"Ukoliko SAD nastave u američkom stilu arogantne, bezobzirne, proizvoljne prakse, nalik gangsterskoj, uprkos ponovljenim upozorenjima (Sjeverne Koreje), treba da imaju na umu da će njihovi propali politički poslovi doživjeti neizbježne smrtonosne udarce", rekao je sjevernokorejski zvaničnik.

Komisija je saopštila da je film "kojim se promoviše terorizam, napravljen uz umiješanost visokih zvaničnika američke administracije", posljedica neprijateljske politike SAD prema Sjevernoj Koreji.

Prema riječima zvaničnika sjevernokorejske Komisije "SAD, velika država, počela je sa ometanjem internet operacija velikih medija u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, bez stida poput djece koja se igraju žmurki".

On je optužio Vašington da je hakovanje kompanije "Soni" povezao sa Sjevernom Korejom bez jasnih dokaza.

SAD su već odbacile predlog Pjongjanga da se sprovede zajednička istraga u vezi sa hakerskim napadom na kompaniju "Soni".

Sjeverna Koreja je danas iznijela protivpredlog navodeći da istraga može da bude sprovedena privatno ukoliko je za SAD isuviše teško da otkriju osjetljive informacije.

Američki film "Intervju" je komedija o zavjeri CIA da izvrši atentat na sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Film je zaradio više od milion dolara od prikazivanja na dan Božića u više od 300 nezavisnih bioskopa, pošto su veliki bioskopski lanci odbili da film prikažu, nakon prijetnji hakera.

Bonus video: