Kako se Japan bori protiv recesije: Stimulansi od 29 milijardi dolara

Pošto rast plata nije pratio inflaciju, povećane cijene dionica i profita kompanija učinile su malo za stimulisanje potražnje, nezavisno od pojačane kupovine pred aprilsko povećanje PDV
58 pregleda 0 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2014. 13:07h

Japanska vlada danas je odobrila oko 3i po hiljade milijardi jena (29 milijardi dolara) novih stimulusa, uključujući i subvencije za otvaranje novih radnih mjesta, kako bi pomogla da treća svjetska ekonomija izađe iz recesije.

Vlada je podržala plan koji je predložio premijer Šinzo Abe, u kojem je 420 milijardi jena (3,5 milijardi dolara) namijenjeno za pomoć regionalnim ekonomijama koje su u stagnaciji.

Abe je u srijedu započeo treći mandat i suočava se sa snažnim pritiskom da učini nešto da podstakne ekonomiju poslije rasta poreza na dodatu vrijednost (PDV) u aprilu što je Japan vratilo u recesiju.

Prema podacima objavljenim juče, inflacija je blago opala u novembru jer je pala potrošnja domaćinstava, što je otežalo vladin napor da izvuče ekonomiju iz recesije i vrati je na put održivog rasta.

Japanska centralna banka svakog mjeseca kupuje 80 hiljada milijardi jena (660 milijardi dolara) u obveznicama, uglavnom državnim obveznicama, kako bi podstakla inflaciju, ali do sada nije dostigla cilj od sveukupnog povećanja cijena od dva odsto.

Pošto rast plata nije pratio inflaciju, povećane cijene dionica i profita kompanija učinile su malo za stimulisanje potražnje, nezavisno od pojačane kupovine pred aprilsko povećanje PDV.

Veliki dio predloženog paketa pomoći lokalnim vladama biće u konkretnim novčanim sredstvima za kupovinu vaučera koji će primamiti ljude da troše više.

Vlada će takođe obezbijediti sredstva za podršku zajmovima malih i srednjih preduzeća koja se bore sa narastajućim troškovima zbog slabljenja jena, što je podstaklo rast cijena energenata, hrane i druge uvezene robe.

Još jedan ključni cilj je da se osiguraju bolji izgledi za zapošljavanje mladih Japanaca u regionima koji su posebno pogođeni padom broja stanovnika jer ljudi u potrazi za poslom napuštaju sela i odlaze masovno u gradove.

Vlada želi da otvori nova radna mjesta i da ohrabri stanovnike gradova da se presele na sela.

Jedan od vladinih predloga poziva i na preseljenje nekih državnih istraživačkih instituta u provincije, daleko od Tokija.

Bonus video: