Meksiko: Protest zbog 43 nestala studenta

Glavni tužilac Meksika je u novembru saopštio da je studente otela policija po naređenju lokalnog gradonačelnika, i da se vjeruje da su oni predati bandi koja ih je likvidirala, a tijela spalila ili bacila u rijeku
0 komentar(a)
Meksiko protest, Foto: Reuters
Meksiko protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 08:53h

Roditelji i prijatelji 43 studenta nestala prije tri mjeseca u južnoj meksičkoj saveznoj državi Gerero protestovali su u petak u glavnom gradu i rekli da će nastaviti protest dok im se djeca ne nađu.

Studenti su nestali 26. septembra ove godine, dok su autobusima i kamionetima išli u Igualu, kako bi demonstrirali zbog finansijske situacije u svojoj školskoj ustanovi.

Njihov nestanak duboko je potresao zemlju, a glavni tužilac Meksika je u novembru saopštio da je studente otela policija po naređenju lokalnog gradonačelnika, i da se vjeruje da su oni predati bandi koja ih je likvidirala, a tijela spalila ili bacila u rijeku.

Međutim, to se ne može potvrditi dok se tijela ne identifikuju, a za sada je identifikovano tijelo samo jednog studenta. "Prošla su tri mjeseca i nismo dobili ništa. Nastavljamo da ih tražimo dok ih ne nađemo", rekao je jedan od roditelja. Roditelji su na Božić protestovali ispred rezidencije predsjednika Meksika Enrika Penje Njete, suočenog zbog tog zločina s najgorom krizom od kada je došao na vlast prije dvije godine. U istoj državi, Gerero, policija je juče saopštila da je našla tijelo sveštenika otetog u ponedjeljak ubijenog metkom u glavu, dva mjeseca poslije otkrića tijela drugog sveštenika u tajnoj grobnici, takođe u Gereru.

Bonus video: