NATO: Ne predstavljamo prijetnju za Rusiju

1 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2014. 20:31h

NATO ne predstavlja prijetnju za Rusiju i zalaže se za konstruktivan odnos sa Moskvom, izjavila je portparolka NATO Oana Lungesku ruskoj agenciji Sputnik.

"NATO ne predstavlja prijetnju za Rusiju niti za bilo koju državu", rekla je ona komentarišući novu rusku vojnu doktrinu koja definiše jačanje vojnog potencijala NATO kao jednu od glavnih spoljnih prijetnji po Rusiju.

"NATO će nastaviti da traga za konstruktivnim odnosom sa Rusijom kao što smo to činili više od dvije decenije", rekla je Lungesku dodavši da će to biti moguće samo ako Rusija poštuje međunarodno pravo i principe, uključujući pravo država da slobodno biraju svoju budućnost.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas Ukaz o vojnoj doktrini Rusije, saopštio je danas Kremlj, navodeći da je tim dokumentom precizirana postojeća doktrina.

Pored jačanja vojnog potencijala NATO, kako se navodi u doktrini, među glavnim prijetnjama su i globalne funkcije NATO koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, kao i približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica Alijanse ruskim granicama, između ostalog daljim širenjem tog bloka.

Bonus video: