Šinzo Abe planira 29 milijardi dolara za pomoć ekonomiji

Premijerov plan biće fokusiran na pružanje veće podrške porodicama s nižim primanjima i regionima čije su ekonomije u zastoju, za koje je predviđeno 3,5 milijardi dolara
1 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2014. 11:35h

Premijer Japana Šinzo Abe planira da izdvoji oko 29 milijardi dolara za nove podsticaje ekonomiji, uključujući subvencije i programe za otvaranje radnih mjesta, kako bi pomogao izlazak iz recesije.

Plan treba da odobri vlada u subotu, kada bude rezimirala posao obavljen u 2014, izjavili su danas zvaničnici u Tokiju.

Premijerov plan biće fokusiran na pružanje veće podrške porodicama s nižim primanjima i regionima čije su ekonomije u zastoju, za koje je predviđeno 3,5 milijardi dolara.

Biće obezbijeđeni i fondovi za davanje garancija za zajmove malim i srednjim preduzećima koja se bore s rastom troškova zbog slabljenja jena, koje je uticalo na poskupljenje energenata i uvozne robe.

Drugi prioritet plana je obezbjeđivanje poslova za mlade u područjima iz kojih se Japanci masovno iseljavaju u potrazi za poslom.

Neke mjere nisu dobile raširenu podršku, kao što je predlog o poreskim olakšicama za kompanije koje izmjeste svoje kancelarije iz Tokija u regionalne centre.

Abe je u srijedu počeo treći mandat na čelu vlade, obećavši da će mu ekonomija i dalje biti prioritet. On se suočava sa snažnim pritiscima da preduzme mjere za obnavljanje ekonomije, koja je poslije povećanja poreza u aprilu ponovo upala u recesiju.

U novembru je stopa inflacije, izuzimajući hranu i energente, bila 2,1 odsto, malo niža nego one od 2,9 odsto u oktobru. Ukupni prihodi su opali za 1,1 odsto u odnosu na novembar prošle godine, a domaćinstva su trošila 2,5 odsto manje.

Bonus video: