Prebrodiće eru jeftine nafte: Saudijska Arabija će pokriti budžetski deficit

Saudijska Arabija je juče usvojila budžet za 2015. godinu kojim je predviđen deficit od 38,6 milijardi dolara. To je najveći zabilježen budžetski deficit Saudijske Arabije i prvi od 2011.
76 pregleda 1 komentar(a)
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2014. 06:48h

Saudijska Arabija će podići državnu potrošnju na rekordni nivo u budžetu za 2015. godinu dok će deficit pokriti iz ogromnih fiskalnih rezervi, saopštila je vlada pružajući prvi uvid u to kako vodeći svjetski naftni izvoznik namjerava da se nosi sa erom jeftine nafte.

Saudijska Arabija je juče usvojila budžet za 2015. godinu kojim je predviđen deficit od 38,6 milijardi dolara. To je najveći zabilježen budžetski deficit Saudijske Arabije i prvi od 2011. godine. Razlog deficita je pad cijena nafte. Savjet ministara usvojio je budžet kojim se predviđaju rashodi od 860 milijardi rijala (229,3 milijardi dolara) i prihodi od 715 milijardi rijala (190,7 milijardi dolara.)

Međutim odluka o porastu državne potrošnje umirila je bojazni koje su postojale na finansijskim tržištima da bi kraljevstvo moglo uvesti mjere štednje. Vlasti u Rijadu su očigledno uvjerene u svoju sposobnost da prevaziđu niske cijene nafte i ne vide potrebu za velikom štednjom.

Pedini analitičari vjeruju da je Rijad zapravo zadovoljan zbog pada cijene nafte jer to vidi kao način da istisne konkuretske proizvođače u zemljama koje nijesu članice OPEK-a. Cifre budžeta sugerišu da bi ovu strategiju mogli forsirati godinama ukoliko to budu smatrali neophodnim, navodi Rojters.

„U stanju smo da izdržimo niske cijene nafte tokom prelaznog perioda“, kazao je ministar finansija Ibrahim Alasaf za saudijsku televiziju nakon saopštenja. On je kazao da pod prelaznim periodom podrazumijeva tri do pet godina ali da očekuje da će cijene nafte porasti krajem sljedeće ili u 2016. godini.

Bonus video: