Turska i Irak zajedno protiv IS: "Udružiti snage"

4 komentar(a)
Hajdar al-Abadi, Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Hajdar al-Abadi, Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2014. 20:35h

Irak i Turska su se danas dogovorili da udruže snage u borbi protiv Islamske države (IS), pod čijom vlašću su značajni djelovi Iraka i Sirije.

"IS ne prijeti samo bezbjednosti Turske i Iraka već cijelom regionu", izjavio je irački premijer Hajdar al-Abadi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom, prenosi AFP.

Turska, koja je žustri kritičar sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, našla se na udaru međunarodnih kritika što je dozvolila radikalnim elementima da prelaze preko njene teritorije kako bi se borili u Siriji.

Ankara želi širu strategiju za Siriju koja će dovesti do konačnog pada predsjednika Asada. Ona je više puta pozivala da se oformi tampon zona, kao i zona zabranjenih letova, iznad dijela teritorije susjedne Sirije.

"Mi možemo da porazimo tu organizaciju (IS) udružujući sve svoje snage, uz podršku svih zemalja u regionu", ističe al-Abadi, dodajući kako očekuje tursku podršku u razmjeni obavještajnih podataka, vojnoj obuci i naoružanju.

Turski premijer je naglasio kako njegova zemlja već obučava kurdske borce (pešmerge) za borbu protiv IS i kako je otvorena "za svaku novu ideju" na planu dalje podrške Bagdadu.

Davutoglu je naglasio kako Ankara i Irak imaju "zajednički pristup borbi protiv svih terorističkih organizacija u regionu, uključujući IS i Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja organizuje napade protiv Turske koristeći iračku teritoriju".

Al-Abadijeva posjeta Turskoj uslijedila je poslije Davutogluove posjete Iraku u novembru, što je bio znak otopljenja bilateralnih veza koje su posljednjih godina bile zategnute iz više razloga, uključujući i taj što je Turska pomagala iračkim Kurdima da samostalno izvoze naftu.

"Želimo da izvozimo naftu preko Turske. To je u interesu Iraka", naglasio je al-Abadi.

Bonus video: