Anti-korupcionaška akcija u Izraelu: Ozbiljan udarac partiji Avigdora Libermana

0 komentar(a)
Izrael, policija, Foto: Shutterstock
Izrael, policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2014. 14:48h

Izraelska policija uhapsila je više od 20 aktuelnih i bivših zvaničnika u okviru istrage o korupciji, uključujući nekolicinu iz partije Izrael naš dom (Jisrael bejtenu), šefa diplomatije Avigdora Libermana, rekao je policijski portparol.

Lokalni mediji su danas izvijestili da je ta istraga jedna od najvažnih anti-korupcionaških operacija u istoriji zemlje i da bi mogla da nanese udarac Libermanovoj partiji uoči prijevremenih izbora zakazanih za 17. mart.

Policija navodi da su milioni šekala iz javnih fondova navodno prebačeni organizacijama bliskim partiji.

Među osumnjičenima je i zamjenica ministra unutrašnjih poslova Fainu Kiršenbaum, koju je policija ispitivala. Njena kćerka Ronit ostaće u pritvoru do nedjelje, rekao je portparol. Stas Miseznikov, bivši ministar turizma, je takođe pritvoren.

Ostali pod istragom uključuju bivšeg šefa partijske kampanje, bivše predsjednike košarkaške u rukometne federacije i nekoliko zvaničnika koji su zaduženi za operacije u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i Golanskoj visiji. Ukupno je uhapšeno 24 ljudi,a četvoro je u kućnom pritvoru, precizirao je portparol.

Sudeći po nedavnom ispitivanju javnog mnjenja, koje je sproveo izraelski vojni radio, 40 procenata ljudi koji su glasali za nacionalističku partiju Izrael naš dom na prethodnim opštim izborima, sada preispituju svoju podršku toj partiji zbog skandala.

Liberman je odbio da bilo sta komentariše u vezi s istragom, prenijela je agencija AFP.

On je morao da podnese ostavku decembra 2012. godine zbog odvojene istrage o korupciji ali je ponovo postavljen za ministra vanjskih poslova prošle godine.

Izraelci će glasati na izborima u martu, drugi put za nešto više od dvije godine nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u decembru raspustio parlament zbog raspada svoje koalicione vlade.

Bonus video: