Ajatolah nije naručio atentat na papu Jovana Pavla II 1981.

Ali Agdža je prije dva dana, boraveći u Beogradu, izjavio za Radio-televiziju Vojvodine da je ubistvo pape, koje je pokušao 1981. godine, naručio iranski vođa Homeini
1 komentar(a)
papa Jovan Pavle II, Foto: Beta/AP
papa Jovan Pavle II, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.12.2014. 14:58h

Ambasada Irana u Srbiji odbacila je kao "neistine" i "apsolutno netačne" navode Alija Agdže, atentatora na papu Jovana Pavla Drugog, da je to ubistvo naručio iranski vođa ajatolah Homeini.

"Imam Homeini je tokom svog bogatog duhovnog života imao veoma dobre odnose s različitim religijama, kao i sa papom. Vatikan, gdje Islamska Republika Iran ima ambasadu, uvjeren je u ovu činjenicu i jasno je odbacio izjave gorepomenutog", navodi se u pismu ambasade Irana dostavljenom agenciji Beta.

Ali Agdža je prije dva dana, boraveći u Beogradu, izjavio za Radio-televiziju Vojvodine da je ubistvo pape, koje je pokušao 1981. godine, naručio iranski vođa Homeini.

Papa Jovan Pavle Drugi preživio je atentat i kasnije posjetio Agdžu u italijanskom zatvoru, nakon čega se on pokajao i prešao iz islama u hrišćanstvo.

On je događaje i naručioca opisao u knjizi "Obećali su mi raj", nakon čega je Vatikan demantovao ono što se u njoj nalazi.

Bonus video: