Nigerija: Vojnicima smrtna kazna jer neće da se bore protiv Boko Harama

Pedeset pet vojnika je prošle sedmice osuđeno na smrt, a najstrožu kaznu je u septembru dobilo još 12. Još 45 vojnika, uključujući nekoliko oficira, nalazi se pred vojnim sudom, očekujući presudu koja će im donijeti sličnu sudbinu
0 komentar(a)
Nigerija, vojska, Foto: Beta/AP
Nigerija, vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2014. 15:51h

Vodeća organizacija za ljudska prava u Nigeriji zatražila je danas od Ujedinjenih nacija da hitno stupe u akciju kako bi se spriječilo masovno pogubljenje nigerijskih vojnika, osuđenih na smrt zbog odbijanja da se bore protiv islamskih ekstremista.

Pedeset pet vojnika je prošle sedmice osuđeno na smrt, a najstrožu kaznu je u septembru dobilo još 12. Još 45 vojnika, uključujući nekoliko oficira, nalazi se pred vojnim sudom, očekujući presudu koja će im donijeti sličnu sudbinu.

Organizacija Projekat za socio-ekonomska prava i odgovornost je danas saopštila da tajni postupci pred vojnim sudovima predstavljaju "izrugivanja pravdi".

Na ovaj način se, kako navodi projekat, takođe ignorišu pitanja koja su pokrenuli osuđeni vojnici a koja "ukazuju na nedostatak transparennosti, odgovornost i generalne manjkavosti" pri upravljanju budžetom za bezbjednost i vojnim nabavkama.

Direktor Projekta Adetokunbo Mumuni je izjavio da je organizacja zatražila od izvjestilaca Ujedinjenih nacija koji su zaduženi za pravdu, ljudska prava i sprječavanje surovog kažnjavanja, da intervenišu kod nigerijske vlade.

Ekstremistički islamski pokret Boko Haram, koji se protivi zapadnjačkom načinu obrazovanja i zastupa najkonzervativnije tumačenje kurana, već nekoliko godina napadaju nigerijske snage bezbjednosti, izvode terorističke napade i otimaju žene i djecu.

Bonus video: