IZBOR GARDIJANA

Godina za nama bila je godina žena

Tokom 2014. svijet se bavio maltretiranjem žena na ulicama (dobacivanjem), davao velike feminističke izjave, vodio i dobijao borbe na unapređenju prava žena
57 pregleda 0 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Reuters
Malala Jusafzai, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 14:39h

Godina za nama bila je godina žena, piše Gardijan. Tokom 2014. svijet se bavio maltretiranjem žena na ulicama (dobacivanjem), davao velike feminističke izjave, vodio i dobijao borbe na unapređenju prava žena.

Britanski list sastavio je listu "markera" koji su probijeni tokom 2014.

Malala Jusafzai dobitnica je Nobelove nagrade za mir i sa 17 najmlađa je dobitnica ove nagrade ikad.

Otmica 300 djevojaka iz škole u Nigeriji udružila je svijet u protestu. U samoj Nigeriji, od 30. aprila aktivisti se svakog dana okupljaju u znak protesta zbog otmice devojaka.

Brojne poznate ličnosti su se preko društvenih mreža i haštega #BringBackOutGirls uključile u kampanju.

Proteste u SAD zbog ubistva nenaoružanih crnaca, a prije svih Marš miliona u Njujorku organizovale su mlade žene - Umara Eliot i Šinejd Nikols.

Bijonse je stajala ispred ogromnog znaka "feministkinja" na dodjeli video muzičkih nagrada VMA i tako inspirisala mnoge.

Ema Votson je održala inspirativan govor u UN poslije koga su mediji gotovo svaku poznatu žensku osobu ove godine ispitivali o njenom stavu o feminizmu.

Iranska matematičarka Marjam Mirzahani postala je prva žena dobitnik Fildsove medalje za matematiku, profesorka i naučnica Monika Grejdi slavila je sa ostatkom Rozeta misije sletanje Filea na kometu, 10 godina poslij lansiranja.

U Nigeriji, doktorka Stela Amejo Adadevoh zaustavila je sa svojim timom širenje ebole po zemlji da bi kasnije umrla od virusa.

Stela Amejo Adadevoh

U septembru, Indija je postala Mangalajan satelit u Marsovu orbitu i tako postala četvrta zemlja kojoj je to uspjelo. Fotografija kojom je uhvaćeno slavlje u kontrolnoj sobi obišla je svijet munjevitom brzinom - na njoj, u prvom planu stoji šest žena u živopisnim sarijima kako se smiju i grle.

Televizija je ponudila čitavu plejadu ženskih likova, naročito britanska. Od Megi Džilenhal u "The Honurable Woman" do Olivije Popu. "Preko bare" Šonda Rajms dominirala je američkom televizijom.

Lavren Koks

Zvijezda serije "Crno više nije u modi" Lavren Koks postala je prva transrodna zvijezda nominovana za Emija i koja se pojavila na naslovnoj strani "Tajma".

Na filmu, Nikol Perlman je ušla u istoriju kao koscenarista filma "Čuvari galaksije" koji je jedan od filmova sa najvećom zaradom ikad. Ona je u istoriju ušla kao prva žena scenarista nekog Marvelovog filma.