"Nakon torture CIA mozak nije isti"

Oni su koristili tehnike od uskraćivanja sna do simuliranog davljenja kako bi pritvorenike doveli u stanje, koje psiholozi, nazivaju "naučenom bespomoćnošću"
3 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2014. 12:33h

Brutalne metode ispitivanja koje je američka CIA koristila nad osumnjičenima za terorizam mogu da ostave dugoročne psihološke efekte, ukazuju naučnici.

Izvještaj Senata objavljen početkom mjeseca opisuje kako su istražitelji kontroverznim metodama pokušavali da pritvorenike učine pasivnim i nemoćnim.

Oni su koristili tehnike od uskraćivanja sna do simuliranog davljenja kako bi pritvorenike doveli u stanje, koje psiholozi, nazivaju "naučenom bespomoćnošću", prenio je AP.

Naučnici tvrde da mozak može da postane uslovljen strahom i stresom.

Dr Vinsent Jakopino, savjetnik u neprofitnoj organizaciji Lekari za ljudska prava, navodi da izvještaj Senata sadrži drastične primjere ljudi koji će psihički biti oštećeni dugo vremena.

Među mogućim problemima su post-traumatski stres, druga anksiozna stanja, depresija i trajna promjena ličnosti.

"Mozak više nikad nije isti kao prije", rekao je drugi naučnik.

Komitet američkog Senata proveo je četiri godine istražujući metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Džordža Buša mlađeg.

Operativac Al Kaide Abu Zubajdah, uhapšen u Pakistanu, držan je u izolaciji 47 dana, u tajnom zatvoru na Tajlandu, i podvrgnut nizu tehnika torture, od čega je pretrpio mentalne probleme.

Izvještaj je u aprilu bio gotov za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

Bonus video: