KORUPCIONAŠKA AFERA

Hong Kong: Milijarder podmitio, pa dobio 5 godina robije

Sudija Endru Mekre je pored zatvorske kazne naredio Kvonku da plati 64.000 dolara, pošto ga je porota prošle sedmice proglasila krivim za plaćanje 1,1 milion dolara mita visokom gradskom zvaničniku Rafaelu Huiju
1 komentar(a)
Tomas Kvok, Foto: Beta-AP
Tomas Kvok, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.02.2019. 14:46h

Visoki sud u Hong Kongu osudio je danas građevinskog milijardera Tomasa Kvoka na pet godina zatvora zbog podmićivanja jednog gradskog službenika.

Sudija Endru Mekre je pored zatvorske kazne naredio Kvonku da plati 64.000 dolara, pošto ga je porota prošle sedmice proglasila krivim za plaćanje 1,1 milion dolara mita visokom gradskom zvaničniku Rafaelu Huiju.

Hui je osuđen na sedam godina zatvora zbog nezakonitog djelovanja u javnoj službi, uz obavezu da vrati 1,4 miliona dolara koje je nezakonito primio.  Kvok i njegov brat Rejmond su na čelu kompanije za nekretnine Sun Hung Kai propertis koja je nadzirala izgradnju nekih od najpoznatijih građevina u Hong Kongu. 

Tužilaštvo je tvrdilo da su oni davali mito u zamjenu za informacije o prodaji zemljišta, ali je kasnije odustalo od optužbi protiv Rejmonda Kvoka.  U istom slučaju, na zatvorske i novčane kazne osuđene su još dvije osobe zbog posredovanja u korupcionaškoj zavjeri. 

Sudija Mekre je tokom suđenja rekao da Hong Kong mora da očuva reputaciju dobre vlasti. 

"Veoma je važno da se u ovo vrijeme vlasti i poslovna zajednica Hong Konga sačuvaju od korupcije, posebno kada Kina preduzima pozitivne korake da iskorijeni rak korupcije u sopstvenom pravosuđu", rekao je Mekre.