Tunis prvi put slobodno glasao za predsjednika: Esebsi je pobjednik izbora

Ovo je bio prvi put da su Tunižani slobodno glasali za šefa države od kada je Tunis stekao nezavisnost od Francuske 1956. godine
0 komentar(a)
Bendži Kaid Esebsi, Foto: Reuters
Bendži Kaid Esebsi, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2014. 18:38h

Izborna komisija Tunisa saopštila je da je bivši ministar Beži Kaid Esebsi (88) pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji, sa osvojenih 55,68 posto glasova.

Glasači u Tunisu birali su između Esebsija, lidera antiislamističke partije Nida Tunes, i Monsefa Marzukija (69), koji se nalazi na čelu saveza sa umjerenim islamističkim pokretom Enahda.

Izborom Esebsija, zaokružena je tranzicija ka punoj demokratiji u Tunisu, poslije skoro četiri godine od demonstracija kojima je došlo do svrgavanja autokratskog režima Zina El-Abidina Ben Alija.

Odlazeći predsjednik Monsef Marzuki, osvojio je 44,32 odsto glasova, saopštio je šef izborne komisije Čafik Sarsar.

Rezultati glasanja održanog juče, potvrdili su procjene iznijete u predizbornim anketama, prenio je AP.

Glasanje je ocijenjeno kao slobodno i fer, a na izbore je izašlo 60 odsto birača, manje od oko 70 odsto, koliko se odazvalo u prvom krugu.

Ovo je bio prvi put da su Tunižani slobodno glasali za šefa države od kada je Tunis stekao nezavisnost od Francuske 1956. godine.

U toj državi na sjeveru Afrike, u kojoj je počelo "Arapsko proljeće", postojala su samo dva predsjednika -"otac nezavisnosti" Habib Burgiba i Zin el Abidin Ben Ali koji je 14. januara 2011. bio primoran da pobjegne iz zemlje zbog narodne pobune.

Marzukija je krajem 2011. za predsjednika izabrala narodna skupština u skladu sa koalicionim sporazumom sa islamističkom partijom Enada koja je tada bila na vlasti, a na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca se našla na drugom mjestu po broju osvojenih glasova iza Nide Tunes.

Bonus video: