Esebsi proglasio pobjedu na izborima u Tunisu

Od kada je Tunis stekao nezavisnost 1956, u zemlji su bila samo dva predsjednika - Habib Burgiba i Ben Ali. Kako bi izbjegli novu diktaturu, u januaru su Tunižani usvojili novi Ustav, tako da će budući predsjednik imati ograničena ovlašćenja, a glavnu vlast će imati premijer
0 komentar(a)
Beži Kaid Esebsi, Foto: Reuters
Beži Kaid Esebsi, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2014. 20:03h

Predsjednički kandidat u današnjem drugom krugu predsjedničkih izbora u Tunisu, Beži Kaid Esebsi, proglasio se pobjednikom, što je njegov protivnik Monsef Marzuki odmah opovrgao.

"Naši pokazatelji ukazuju da je pobijedio Kaid Esebsi", izjavio je menadžer njegove predizborne kampanje Mohsen Marzuk u izbornom štabu ispred kojeg su počele da se okupljaju Esebsijeve pristalice. Esebsi je zahvalio narodu Tunisu na ukazanom povjerenju u izjavi državnoj televiziji.

Pristalice slave pobjedu Esebsija

Marzukijev izborni štab je potom osporio tu pobjedu, navodeći da postoji "samo nekoliko hiljada glasova" razlike.

Više od 5,3 miliona Tunišana danas je biralo između 88-godišnjeg političara iz bivšeg režima Esebsija i odlazećeg predsjednika Marzukija.

Prvi zvanični rezultati očekuju se u ponedeljak.

U prvom krugu, održanom 23. novembra, Esebsi je osvojio 47,8 odsto glasova a njegov protivnik, 69-godišnji Marzuki 26,9 odsto.

Od kada je Tunis stekao nezavisnost 1956. godine, u zemlji su bila samo dva predsjednika - Habib Burgiba i Ben Ali.

Kako bi izbjegli novu diktaturu, u januaru su Tunižani usvojili novi Ustav, tako da će budući predsjednik imati ograničena ovlašćenja, a glavnu vlast će imati premijer.

Uprkos odmaklim godinama, Esebsi je favorit na izborima. Bio je ministar unutrašnjih poslova, odbrane i inostranih poslova za vrijeme vladavine Burgibe, potom predsjednik parlamenta kada je Ben Ali bio na vlasti.

Esebsi je pridobio podršku građana obećanjem povratka stabilnosti u zemlji, poslije nekoliko godina ekonomske i političke nesigurnosti.

Marzuki je na mjestu predsjednika bio od kraja 2011. godine, kada ga je izabrao parlament u skladu s koalicionim sporazumom.

Marzuki

Stabilnost Tunisa je na staklenim nogama i poslije smene Ben Alija poslije uličnih protesta koje su obilježile početak "arapskog proljeća", kao i zbog loše privredne situacije i velike stope nezaposlenosti.

Bonus video: