Sisi smijenio šefa obavještajne službe

Tohami je imenovan za šefa obavještajne agencije poslije svrgavanja Morsija 3. jula 2013.
1 komentar(a)
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2014. 20:14h

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi smijenio je šefa obavještajne službe, generala Mohameda Farida El Tohamija.

El Tohami je imenovan na tu dužnost samo nekoliko dana po svrgavanju islamističkog lidera Mohameda Morsija u julu prošle godine.

Na mjesto El Tohamija došao je njegov zamjenik, general Haled Mahmud Fuad Favzi, navedeno je u saopštenju iz Sisijevog kabineta, u kom se ne preciziraju razlozi za smjenu.

"Predsjednik je izdao ukaz o penzionisanju generala Tohamija, šefa generalne obavještajne službe", piše u saopštenju, u kome se dodaje da je Tohami odlikovan za svoj rad.

General Favzi preuzima obavještajne operacije od danas.

Bivši armijski general Sameh Seif al Jazal, ekspert za vojnu strategiju koji ima bliske veze sa službama bezbjednosti, rekao je za AFP da se Tohami (67) ne osjeća dobro i da je "posljednja dva mjeseca proveo u bolnici".

Tohami je imenovan za šefa obavještajne agencije poslije svrgavanja Morsija 3. jula 2013.

Tada šef armije Sisi tu odluku je donio nakon masovnih protesta protiv turbulentne jednogodišnje vladavine Morsija, a u kasnijem obračunu vlasti sa Morsijevim pristalicama na stotine je poginulo, više hiljada pritvoreno i na desetine ljudi osuđeno na smrt na masovnim suđenjima za koje UN kažu da su "bez presedana u novijoj istoriji", podsjeća AFP.

Većina od oko 1.400 poginulih stradala je kada je policija izvršila upad u kampove pristalica Morsija u Kairu u avgustu prošle godine, dodaje francuska agencija.

Bonus video: