NASTAVLJEN NIZ PROTESTA

"Životi crnaca su važni": Demonstranti upali u najveći tržni centar u SAD

Kako je objavljeno na Fejsbuku, u protestu u tržnom centru u Blumingtonu učestvovalo je najmanje 3.000 ljudi
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2019. 15:17h

Stotine demonstranata ispunile su danas najveći američki tržni centar, u nizu protesta zbog više slučajeva ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca koja su počinili bijeli policajci. 

Demonstranti su prekinuli jedan od najprometnijih dana za kupovinu tokom praznika u tržnom centru "Mall of America" u Blumingtonu u saveznoj državi Minesoti, noseći slogane s natpisima kao što je  "Životi crnaca su važni" i držeći ruke podignute iznad glave. 

Ovim gestom oni su odali poštu Majklu Braunu, crnom tinejdžeru, koga je u Fergusonu, u Misuriju, ubio policajac bijelac. 

Neki svjedoci tog događaja, kažu da je Braun držao ruke iznad glave, kada je ubijen 9. avgusta. Njegova smrt i kasnija odluka porote da ne osudi policajca koji ga je ubio izazvali su talas protesta. 

Kako je objavljeno na Fejsbuku, u protestu u tržnom centru u Blumingtonu učestvovalo je najmanje 3.000 ljudi. 

Iako je policija bila spremna da reaguje, tokom demonstracija niko nije uhapšen, a većina demonstranata razišla se oko podneva po lokalnom vremenu, prenio je AFP. 

Demonstranti širom SAD protestuju sedmicama nakon odluke velike porote u Fergusonu, država Misuri, da oslobodi policajca zbog ubistva Majkla Brauna i velike porote u Stetn Ajlandu, država Njujork da oslobodi policajca koji je rukom pridavio Erika Garnera. 

Oba ubijena muškarca, afromeričkog porijekla, bila su nenaoružana.

Galerija

Preporučujemo za Vas